La societat propietària de l’escorxador Esfosa, de Vic, ha anunciat al comitè d’empresa la seva intenció de fer un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per tota la plantilla durant un any. El conjunt d’aquests treballadors veuran reduïda la seva jornada a cinc hores al dia, si prospera l’anunci de la companyia. A canvi el comitè d’empresa amb majoria del sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS) s’hauria de comprometre a aturar la vaga prevista pel 27 de juny.
Esfosa viu una forta tensió social. El març passat es va produir una vaga que va paralitzar aquesta companyia. De resultes d’això la direcció va sancionar amb sis mesos de sou i feina el comitè d’empresa, acusant-lo d’haver organitzat una protesta il·legal. Com a resposta els representants dels treballadors acampen davant la nau de l’escorxador des del 6 de juny passat.
Empresa i comitè es van reunir dimarts passat convocats pel Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), que mirava de fer de mitjancer. Una dia abans el Departament de Treball de la Generalitat havia emès un document en el qual indicava que la vaga d’Esfosa s’havia fet d’acord amb allò que marca la llei.
Montserrat Castañer, presidenta del comitè d’empresa explica a Diari del Treball la seva sensació. “La direcció ens va fer una proposta que consistia a deixar que el comitè tornés a treballar fins que sortís el judici relacionat amb la nostra sanció”. Però, junt amb aquesta mesura que hauria tret ferro a la situació, en la mateixa reunió l’empresa exigia que s’aturés la vaga del 27 de juny i, també va lliurar la documentació de l’ERO. “La nostra resposta ha estat negativa, nosaltres no firmarem un ERO a canvi que ens deixin entrar a l’escorxador, perquè seria aixecar el nostre càstig i traspassar-lo a tota la plantilla”, ha dit. Per tant, el comitè segueix acampat a les portes de l’escorxador mentre els treballadors tenen sobre del seu cap una espasa de Dàmocles: una reducció important de la seva jornada.
En la documentació lliurada al comitè es justifica la mesura de reducció del temps de treball a cinc hores diàries durant un any al fet que un dels socis de la companya, la firma Casa Tarradellas, ha decidit arran del conflicte endur-se la seva quota de sacrificis a un altre establiment, per no veure’s esquitxada per la situació.
Espantada de Casa Tarradellas
L’espantada de Casa Tarradellas, per a Castañer, “no és altra cosa que una mesura de pressió, perquè segueixen sent socis majoritaris d’Esfosa”.
Però, encara hi ha més elements. Tot i que el comitè està acampat, la convivència en cert grau es manté, i els representants sindicals poden fer ús dels serveis de la planta, degudament acompanyats per guàrdies de seguretat. En una d’aquestes entrades els representants sindicals han fotografiat un fill informatiu en el tauló d’anuncis que avisa els treballadors que durant l’estiu la feina, com sempre en aquest sector, afluixa, però al mateix temps avança que cap a la tardor la direcció té previst posar en marxa un tercer torn de treball, diu Castañer.
“L’empresa pretenia comprar-nos: que acceptéssim entrar a canvi de què castiguessin tota la plantilla, i per aquí no passem”, ha dit la presidenta del comitè d’empresa, des de l’exterior del recinte. Els representants dels treballadors es mantenen indefinidament davant la fàbrica gràcies a la solidaritat econòmica generada al voltant del seu cas, tant a Osona com a altres indrets del país. “Es pensaven que ens guanyarien per la fam, però no podran”, diu la sindicalista.
A Esfosa treballen unes 280 persones, de les quals només 130 són fixes de plantilla. La resta formen part de les denominades falses cooperatives i també hi ha falsos autònoms. Tots es veurien afectats per l’ERO. “Nosaltres treballem per tots – diu Castañer -, tant per als de plantilla com per als de les cooperatives, que han d’anar a treballar amb el braç trencat o es pixen a sobre perquè no poden anar als serveis de la duresa dels ritmes de treball”.