Principi d’acord entre els representants dels treballadors de Parcs i Jardins i l’equip de Govern de l’Ajuntament de Barcelona. El comitè d’empresa de l’entitat fa molt temps que reclamava al consistori una solució davant del que considerava era una disminució de la plantilla i la substitució de la feina fixa per feina subcontractada.
El pacte consisteix en què l’Ajuntament de Barcelona aturarà el procés de disminució de la plantilla. Fins ara quan es jubilaven els treballadors de Parcs i Jardins la seva plaça era amortitzada. Això produïa una reducció del personal. En els últims mesos 35 treballadors que s’havien de jubilar no tenien previsió de ser substituïts. Ara això ha canviat.
Fonts del comitè d’empresa de Parcs i Jardins expliquen que després de diverses trobades amb la regidora responsable de l’àrea , Janet Sanz, i de la comissionada de Medi Ambient, Eva Herrero, s’ha arribat a un acord que implica que dimecres vinent la comissió de Govern de l’ajuntament declararà Parcs i Jardins com a servei essencial. Això possibilitarà que es puguin cobrir les baixes vegetatives que es produeixin. Els representants dels treballadors entenen que les 35 darreres baixes sí que seran cobertes.
Mecanisme per regularitzar
El mecanisme que s’ha pactat per a les substitucions ja té precedents, s’havia fet servir en anteriors mandats municipals. Les persones que estan a punt de retirar-se podran accedir a la jubilació parcial, cosa que farà possible que puguin ser substituïdes per altres treballadors mitjançant un contracte de relleu fins que es convoquin Ofertes Públiques d’Ocupació. Aixo faria que, com a mínim la plantilla de Parcs i Jardins quedi estabilitzada.
La plantilla de Parcs i Jardins es va reduir en 200 treballadors durant el darrer mandat de CiU a Barcelona. La situació, segons els treballadors era dramàtica, el 60% dels treballadors del servei tenen més de 50 anys.
El pacte aconseguit pot ajudar a apaivagar les relacions de l’equip de govern de l’ajuntament amb un col·lectiu que s’ha mobilitzat repetidament en favor de la protecció del verd públic de Barcelona, que no ha deixat de créixer mentre disminuïa la plantilla. De fet, al programa electoral de Barcelona en Comú hi havia un compromís genèric en favor de l’ocupació pública en els serveis municipals. Aixo es concretarà amb el pacte assolit.
La solució obtinguda ja s’apuntava en un article d’opinió de Maria José Lecha, regidora de la CUP, publicat en aquest diari.
Comissions Obreres ha manifestat respecte del pacte “creiem que el document constata que hi ha sintonia en la definició dels objectius. Ara es tracta de posar fill a l’agulla i acordar la manera d’assolir-los. Però no és menys important que aquests objectius han de ser assumits per qui els ha de posar en pràctica, i això suposarà un canvi de mentalitat per a les persones que, fins ara, han treballat en sentit contrari”.
Per la seva banda, en una carta enviada per Janet Sanz presidenta de l’empresa municipal de Parcs i Jardins al comitè d’empresa la regidora apunta a la creació d’una nova política a la societat “basada en el diàleg, la negociació i la confiança mútua”. En segon lloc recorda l’acord aconseguit fa uns mesos per eradicar el glifosat en els tractaments del verd a Barcelona. El tercer punt destaca la paralització de les externalitzacions i la millora i del control de les condicions dels contractes relacionats amb treballs que fan entitats alienes. A més, enfasitza l’obertura de l’entitat a la participació ciutadana. De fet s’ha convidat a la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona a participar en els consells d’administració de Parcs i Jardins. I finalment es compromet a la redacció des de l’ajuntament d’un pla d’enfortiment de Parcs i Jardins.