La Unió Europea, contra tot pronòstic, ha decidit ajornar la votació per autoritzar durant 15 anys el glifosat. CCOO s’ha felicitat pel fet que contra tot pronòstic s’ha fenat l’aprovació i ha instat en un comunicat a què el govern espanyol modifiqui la seva posició inicial i s’afegeixi als països que ‘han declarat contraris a l’ús del producte sobre els quals hi ha sospites de ser cancerigen.
Els motius de l’ajornament, segons el sindicat, cal buscar-los en les manifestacions prèvies dels representants de França, Itàlia, Suècia i Països Baixos en el sentit que votarien negativament a l’autorització del producte cancerigen. A més, Alemanya hauria avançat la seva abstenció.
CCOO relaciona les noves posicions dels països centrals de la Unió Europea la intensa campanya contra el giflosat que s’ha desenvolupat els últims mesos per part de la societat civil europea.
CCOO recorda que fa una setmana va enviar una carta als ministres espanyols de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i a la ministra d’Agricultura, alimentació i Medi Ambient demanant-los que la representació espanyola al comitè permanent de vegetals, animals, aliments i pinsos de la Unió Europea voti negativament a l’autorització de l’esmentat producte. En aquest sentit, Pedro J. Linares, secretari de salut i medi ambient de CCOO vincula la posició contrària del sindicat amb “evidències científiques que relacionen les exposicions a glifosat amb determinats tipus de càncer presentades en l’informe de l’Agència Internacional d’Investigació sobre Càncer (IARC) i a l’aplicació del principi de precaució.
El sindicat destaca també que la notícia de l’ajornament de l’autorització del producte fitosanitari ha coincidit amb la decisió de l’Ajuntament de Madrid de substituir progressivament el glifosat dels seus parcs i jardins. CCOO es congratula del fet que amb Madrid, com abans van fer Barcelona o poblacions com Badalona hagin decidit no usar el pesticida és un motiu de satisfacció”. En aquest sentit, CCOO manté la campanya d’impuls de mocions en els ajuntaments contra l’ús del glifosat i donant suport a iniciatives que facin possible la desaparició de l’esmentat cancerigen dels centres de treball i dels llocs públics”