Els socorristes que fins ara assumien la tasca de salvament a les platges de Barcelona temen pel seu lloc de treball. Un canvi de la concessió pública d’aquest servei pot fer-los perdre la feina. El treball el continuarà fent una nova empresa que ha guanyat el concurs. Normalment el traspàs dels treballadors d’una companyia a l’altra seria senzill. La llei ho preveu. Però en aquest cas tot es complica.
‘El diable està en els detalls’, diu la dita popular. Durant molts anys la tasca de vigilància a les platges de la ciutat de Barcelona l’assumia mitjançant un concurs la Creu Roja. A finals de 2015 s’havia de renovar la concessió i l’ajuntament de la ciutat va fer el corresponent concurs. Va situar el preu màxim de la concessió en 2,46 milions d’euros i en el ple de condicions hi va posar les corresponen a la qualitat del servei i altres aspectes.
Creu Roja, l’entitat sense ànim de luxe que des de feia dècades havia assumit la tasca va presentar una oferta. Feia temps que aquesta organització, segons afirma en un document fet públic, havia d’afegir diners al pressupost de salvament perquè els de la concessió no garantien la qualitat que ha de tenir aquesta tasca. Per això, en plantejar-se un nou concurs, en lloc d’intentar ajustar-se a la baixa per encaixar la seva oferta als diners que hi volia destinar el consistori, van optar, segons afirmen, per presentar una oferta equivalent als seus costos. La proposta era de 3 milions d’euros. Superava, doncs, el límit superior fixat per l’equip de govern. Per tant, quan es van obrir les pliques l’adjudicatari va ser un altre: l’empresa ProActiva Serveis Aquàtics, SL. Amb la nova situació es plantejava un problema. Què es fa amb els treballadors que durant anys i anys han estat fent la tasca i sobre els quals no hi ha queixes? Si l’empresa anterior hagués estat comprada per una nova societat, s’hauria aplicat immediatament l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors, que obliga la firma compradora a assumir la plantilla de la societat adquirida. Però el cas no és exactament el mateix. Proactiva estaria disposada a incorporar alguns dels treballadors fixos i fixos discontinus que feien la tasca de vigilància a les platges amb Creu Roj, però no ha dit ni quants ni en quines condicions. Aquest col·lectiu té antiguitats que van des dels 13 anys fins a 3 mesos. Però en total els treballadors que operaven en el servei per compte de Creu Roja eren 71. Això feia témer pels llocs de treball. També pels drets adquirits dels treballadors fossin incorporats.
Davant la nova situació el col·lectiu de treballadors, assessorats pel sindicat CGT van iniciar mobilitzacions. Una va ser una concentració a plaça de Sant Jaume, reclamant a l’ajuntament que fos coherent amb manifestacions polítiques fetes per l’equip de govern i fes que la nova empresa se subrogués el personal.
En el mateix sentit, unes hores més tard, Creu Roja feia un comunicat públic en el qual reclamava a l’Ajuntament el compliment de la clàusula de subrogació dels socorristes en el servei de salvament de Barcelona. Els detalls diabòlics comencen a treure el nas!
Efectivament el concurs a partir del qual es fa la concessió incorpora una clàusula de subrogació del personal. Això ho reconeixen tant Creu Roja, com els treballadors, com el mateix ajuntament. Creu Roja hi afegeix un punt extra, la clàusula originàriament no figurava en el concurs i es va afegir a petició de la mateixa Creu Roja. Efectivament, al document s’hi recull la subrogació, com reconeixen també des de l’Ajuntament de Barcelona. Però en el redactat la subrogació va seguida de dos mots, “si s’escau”. I per aquí satanàs se’n riu. Amb aquesta frase es permet que el compliment o no de la subrogació sigui una qüestió voluntària.
El diable mou la cua
Els treballadors de salvament i Creu Roja creuen que hauria de ser l’Ajuntament qui digués a l’adjudicatari que ha d’assumir els treballadors que feien la tasca abans. Això li van reclamar els manifestants a la regidora de Medi Ambient Janet Sanz, amb qui es van reunir. La resposta, afirmen a CGT, va ser que el consistori negociarà amb Proactiva. Això implica que es deixa a la responsabilitat final de la concessionària donar una resposta.
Fonts municipals consultades per Diari del Treball expliquen: “la primera sorpresa que vam tenir va ser l’actitud de Creu Roja”, afirmen en referència a què va presentar una proposta superior a la xifra més alta que la fixada com a límit al concurs. Reconeixen que hi ha la clàusula de subrogació i en aquest sentit “s’està parlant amb l’empresa que ha guanyat el concurs”. S’espera que de les converses en sortirà una solució satisfactòria que permeti mantenir la qualitat del servei i que els treballadors continuïn treballant. Tanmateix des de la Casa de la Ciutat recorden que hi ha un decret d’alcaldia de gener de 2015 que prohibeix als funcionaris locals acceptar en els contractes de serveis amb l’ajuntament mecanismes de selecció ni subrogació de personal en empreses contractades. Per tant, caldrà buscar solucions per altres camins. D’entrada, el consistori aposta pel diàleg, o el que és igual, accepta que sigui l’empresa adjudicatària qui decideixi finalment.
No hi ha comentaris
Pingback: Els socorristes mantenen la tancada a l'ajuntament durant la nit a l'espera que Colau decideixi sobre la seva subrogació