La segona jornada de la vaga convocada pels treballadors de Metro de Barcelona ha transcorregut en les primeres hores amb tota normalitat. L’increment de 15 punts en els serveis mínims, fins al 65% en hora punta, decidit pel departament de Treball, ha minimitzat l’efecte de la protesta entre els ciutadans.
Fonts del comitè de vaga consultades per Diari del Treball han afirmat que el seguiment de l’aturada ha estat del 80%, “entre els treballadors que podien fer vaga perquè si et marquen serveis mínims, no pots fer altra cosa que complir-los”, explica.
A les 10 del matí uns 400 treballadors de metro de Barcelona, s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per fer una ‘butifarrada’. El president del comitè de vaga, Òscar Sánchez, ha celebrat en declaracions als mitjans que la vaga ha tingut un seguiment “massiu” i que no s’ha produït cap “incident de seguretat”. A més, ha assegurat que estudiaran accions legals davant l’ampliació dels serveis mínims, que consideren que és una decisió “política” i no “tècnica”. Sánchez també ha avançat que “si no canvia l’actitud de l’empresa” hi haurà més mobilitzacions i “si cal més dies de vaga”.
Els membres del sindicat que ostenta la presidència del comitè d’Empresa, CGT van ser els més durs davant l’increment important dels serveis mínims. Alguns dels militants qualificaven de militarització, els serveis essencials dictats. Amb el concepte de militarització es recordava que durant la transició i per aturar una vaga convocada al Metro de Madrid es va arribar a ocupar militarment les instal·lacions de tal forma que al costat dels conductors hi havia soldats d’uniforme que controlaven el treball.
Hoffman mana
Un element que es repetia entre els treballadors concentrats a Plaça de Sant Jaume era remarcar la seqüència temporal entre la manifestació del màxim responsable de l’organització de la societat GSMA, John Hoffman, que va afirmar sentir-se “decebut” pels efectes de la vaga i l’augment “desmesurat” dels serveis mínims decidit per la Generalitat, Hoffman mana, i molt”, han afirmat.
Baptista Silanes, membre del comitè d’empresa per CCOO ha volgut sortir al pas de les declaracions fetes per la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, que esmentava l’existència “d’una part de la representació sindical” que estaria obstaculitzant un acord. “Discrepàncies les tenim fins i tot a casa, però s’ha de dir ben fort que en aquest conflicte anem tots a una. Ara bé, sembla que hi ha qui vol aprofitar la discrepància per buscar un punt flac, és de manual”.
Un cop realitzades les dues jornades de vaga, dimarts vinent s’hauria de celebrar una reunió ordinària amb l’empresa per seguir negociant el conveni. Dijous es reunirà el comitè d’empresa i un xic més endavant, quan hi hagi un local que pugui encabir la plantilla, més de 3.000 persones, es farà una assemblea per informar.