La planta de Valeo a Martorelles té una oferta vinculant d’una empresa que permetria recol·locar part del personal i aprofitar les instal·lacions, segons s’ha informat en la reunió de la comissió creada per buscar sortides al tancament anunciat el 29 de juliol de 2015.
El grup Sintex, empresa austríaca del sector d’automoció i proveïdora del grup Volkswagen, ha fet una oferta que permetria reindustrialitzar la planta vallesana amb la fabricació de components de l’automòbil per als nous models que es fabricaran a la factoria de Seat de Martorell.
En la reunió entre els representants sindicals, Valeo i l’empresa de recol·locació contractada a aquest efecte s’han facilitat les primeres dades sobre el projecte, un cop aixecada la norma de confidencialitat que ha marcat els primers mesos. Del que s’ha dit es dedueix que l’oferta garanteix la contractació de 100 treballadors i treballadores en les condicions acordades en el marc dels compromisos de reindustrialització: garantia d’ocupació d’un mínim de tres anys, vinculació al conveni sectorial i abonament de les indemnitzacions acordades per part de Valeo, segons la Federació d’Indústria de CCOO de Catalunya.
Pacheco: “Cal aprofundir i buscar més ocupació”
Tot i que es considera positiva l’oferta, el sindicat CCOO, majoritari a la factoria, entén que “és un bon element a aprofundir”, assegura Javier Pacheo, secretari general de la federació d’Indústria. Segons aquest dirigent, que es va implicar molt directament en la lluita per evitar el tancament de Valeo, “el que ara cal és aconseguir una més gran implicació, tant pel que fa a aconseguir que l’oferta d’ocupació s’incrementi fins a obtenir una xifra de llocs de treball que s’acosti el màxim possible als 250 llocs de treball de Valeo, com d’obtenir més actius de la companyia “Ja que una i altra treballen en el mateix àmbit i part de la maquinària es pot aprofitar”.
El 27 d’octubre passat els treballadors de la multinacional aprovaven en referèndum l’alternativa negociada amb la multinacional, que uns mesos abans havia anunciat el tancament de la fàbrica catalana i el trasllat de la producció a una planta de Saragossa.
La plantilla havia mantingut gairebé 100 dies de vaga indefinida contra la pretensió de la direcció. Tant la protesta, mantinguda de forma disciplinada i persistent pel col·lectiu dels treballadors, com el resultat, que permetia un bri d’esperança, van fer que el conflicte de Valeo fos posat com un exemple de lluita organitzada des d’una perspectiva sindical unitaria.
A lafi, el resultat de l’acord implicava:
-Pla de reindustrialització i ocupació
-Baixes incentivades
-Trasllats amb indemnització i ocupació per a treballadors i familiars
-Pla de prejubilacions que beneficiarà tots els treballadors i treballadores que, en el moment de la signatura de l’acord, tinguin 50 o més anys.
I mentre es complien els punts esmentats Valeo es comprometia a mantenir l’activitat productiva fins al 30 de juny del 2017.