Comissions Obreres de Catalunya, un cop vistos els resultats de l’EPA del tercer trimestre, ha volgut fer una lectura alternativa a les reaccions eufòriques dels governs. Davant d’això titllat d’insostenible la situació de 659.000 persones en atur que reflecteix l’enquesta.
Un altre aspecte crític és la disminució que registra l’estudi: en el trimestre analitzat, 30.400 persones han abandonat l’activitat, cosa que per al sindicat mostra el grau de desànim que hi ha en molts sectors laborals. En aquest sentit, la reducció de la taxa d’activitat dóna una falta imatge de les dades de l’atur, perquè contribueix a la reducció de la taxa oficial de l’atur.
El tercer trimestre de 2015, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit es redueix en 1.000 persones en relació amb el segon trimestre de 2015, mentre que les persones amb contracte temporal augmenten en 32.800, el que representa que la nova ocupació assalariada és temporal. Respecte fa un any, es destrueixen 23.000 contractes indefinits.
CCOO afegeix que “de nou creix la precarietat laboral en la qual es basa la reducció de l’atur”. L’estacionalitat del tercer trimestre marca el tipus de contracte, tot i que interanualment es posa de manifest que la temporalitat és l’aposta empresarial pel nou model productiu. No hi haurà recuperació econòmica ni del mercat de treball mentre no millori la quantitat i la qualitat de la contractació.
El sindicat considera preocupant també que tota la creació d’ocupació registrada en l’EPA tant a Catalunya com en el conjunt de l’Estat s’hagi concentrat en contractes temporals o precaris. No s’ha creat, doncs, ni un lloc de treball fix. Altrament, en l’últim any s’han destruït a Catalunya 23.000 llocs de treball indefinits.
Davant la situació el sindicat reivindica, un cop més, “una resposta ferma davant la creixent desprotecció que pateixen les persones a l’atur de llarga durada. La Renda Garantida de Ciutadania ha d’assegurar ingressos mínims a les persones sense feina ni recursos”.
En segon lloc “insta els poders públics i les empreses a apostar per la qualitat de la producció i l’ocupació com a motor de creixement i recuperació econòmica i a reduir la precarietat laboral de la nova ocupació, que s’està basant en la contractació temporal“.
La tercera gran reivindicació és “demanar inversió i polítiques públiques que fomentin l’activitat econòmica i la generació d’ocupació de qualitat”.