La Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (Fecetc) ha denunciat que un 30% dels centres podria desaparèixer si la Generalitat manté la seva intenció de «deixar sense ajut del Salari Mínim Interprofessional (SMI) un total de 2.750 treballadors amb discapacitat.
L’entitat ha fet el càlcul esmentat després de participar en la darrera taula de discapacitat. En aquella reunió s’ha informat de la convocatòria d’ajuts per aquest any. Segons la Fecetc del contingut de la reunió es desprèn que s’incompliran els acords adoptats anteriorment i que implicaven l’eliminació dels topalls, que deixaven sense la subvenció de l’SMI tots els nous treballadors des de l’any 2011. Un altre acord seria que en relació amb els fons que procedeixen de la Conferencia Sectorial de Empleo y Asuntos Laborales, tots els treballadors dels Centres Especials de Treball (CET) de Catalunya haurien de rebre els mateixos ajuts.
Contes diferents
La Generalitat ha comunicat que disposa aquest any de 45 milions per subvencionar l’SMI. Per la seva banda, el ministeri de Treball ha manifestat que distribuirà aquest any per a polítiques actives d’ocupació un 8,88% més que l’any passat. La Fecetc afirma que l’any passat la Generalitat va rebre per a polítiques d’inserció de persones amb discapacitat més de 60 milions d’euros, cosa que fa pensar a aquesta patronal que el 2017 hauria de destinar 65,4 milions.
La discrepància entre la reclamació de l’entitat que representa els CET i la Generalitat és que en el primer cas es considera que tots els fons haurien d’anar directament a subvencionar l’SMI dels treballadors d’aquestes entitats i la Generalitat considera que hi ha altres destins que s’engloben dins de l’apartat de suport a persones amb discapacitat.
L’atur entre les persones amb especials dificultats com la discapacitat arriba al 70%. Per pal·liar aquesta situació es van crear fa anys els Centres de Treball Especial (CET). Per facilitar el seu funcionament aquests centres reben una subvenció equivalent al 50% de l’SMI. Cal dir que els CET que ocupen persones amb discapacitat intel·lectual paguen als seus empleats almenys l’SMI.
Les subvencions que atorga l’Administració central i que a Catalunya gestiona la Generalitat, es van comptar a partir del salari mínim anterior a la pujada, que era de 655,20 euros. Això fa que els comptes no surtin a bona part de les entitats que donen feina a persones amb problemes especials, siguin físics o intel·lectuals.
La Fecetc fa temps que denuncia que no tots els fons que procedeixen de Madrid es destinen a subvencionar l’SMI dels treballadors d’aquests centres.