Treball fixa el 40% en els serveis mínims per la vaga de Metro mentre l’empresa anuncia 200 anàlisis buscant amiant

L'empresa explica en roda de premsa que hi ha 89 persones jubilades que estan en un grup de vigilància per tenir antecedents d'exposició a l'amiant

Tomeu Ferrer
 
 
 
Roda de premsa Comitè d'mpresa de Metro sobre l'amiant foto: Tomeu Ferrer

Roda de premsa Comitè d’empresa de Metro sobre l’amiant foto: Tomeu Ferrer

Dilluns, 8 d’abril, els treballadors de Metro de Barcelona faran aturades en el servei durant 4 hores en cadascun dels tres torns laborals. Davant la convocatòria, el Departament de Treball ha fixat els serveis mínims. S’haurà de garantir la circulació d’almenys el 40% dels trens durant les hores punta i el 20% durant les hores de menor afluència al transport públic.

La vaga a diferència d’altres vegades, es convoca per reclamar a l’empresa mesures efectives que garanteixin la salut dels treballadors de Metro i també dels usuaris, davant l’aparició de material amb components d’amiant tant en vagons com en altres àmbits, com passadissos i estacions.

Just quan Treball fixava els serveis mínims, la direcció de l’empresa convocava una roda de premsa restringida en la qual anunciava que posa en marxa una campanya en la qual es faran 200 anàlisis per garantir que no hi ha presència d’amiant, un producte cancerigen, en instal·lacions i material rodant.

Campanya d’anàlisi

El conseller delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Enric Cañas, la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell, i la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, han presentat la campanya de revisió que vol garantir que treballadors i usuaris no corren perill. Es farà un mostreig de l’aire de 31 estacions, 3 intercanviadors i 21 punts dels túnels. També s’examinaran amb microscòpia electrònica la pols de les vies i els filtres de la climatització dels trens, segons afirma TMB.

D’acord amb l’expressat, es monitorarà l’ambient de 70 punts diferents de la xarxa de metro, entre estacions, intercanviadors i túnels, on s’obtindran 138 mostres d’aire diferents. Pel que fa als materials, les mostres seran 70. En total, es recolliran 208 mostres, que seran analitzades per microscòpia electrònica de transmissió (TEM), segons la metodologia consensuada per l’ASPB i TMB. La microscòpia electrònica, en concret d’un laboratori francès, ja s’ha utilitzat des del gener per confirmar resultats obtinguts amb el mètode òptic, que és el normatiu i l’únic disponible en laboratoris de l’Estat espanyol.

D’altra banda, la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat han anunciat també l’inici de les actuacions per incloure en el programa de vigilància postocupacional de la salut dels treballadors que han estat exposats a l’amiant, que du a terme la Generalitat de Catalunya,  les persones que havien treballat a Metro els últims 15 anys en l’àmbit de Manteniment i Projectes o bé al magatzem central, on podrien haver estat exposades a materials amb contingut d’amiant, i que actualment ja no formen part de la plantilla (per jubilació, baixa voluntària, etc.).  Aquestes persones (329) seran citades per l’empresa a una primera visita mèdica en què un especialista extern en pneumologia valorarà la seva probabilitat d’exposició laboral a l’amiant i si presenten alguna d’afectació que pugui estar relacionada amb aquest element.

89 jubilats amb antecedents d’exposició a l’amiant

Aquest col·lectiu s’unirà a les 89 persones jubilades de Metro amb antecedents d’exposició a l’amiant que ja estan integrades en programa de vigilància postocupacional de l’amiant.

En la roda de premsa, TMB ha proposat la creació d’un Consell Científic en salut laboral i higiene ambiental que assessori en el desenvolupament del pla de desamiantatge de la xarxa de metro i en general dels programes de vigilància higiènica sobre la presència de l’amiant a la xarxa i als centres de treball de Metro i de vigilància de la salut específica per amiant que s’estan duent a terme per part del servei de Prevenció de Riscos Laborals de la companyia. En aquest sentit, s’ha informat que s’ha enviat una sol·licitud als delegats de prevenció, com a membres del Comitè de Seguretat I Salut de l’empresa, que proposin noms per a formar-ne part.

El Col·lectiu Independent de Metro (CIM), present al comitè d’empresa ha reaccionat criticant que Metro no plantegi res en les reunions de conciliació convocades arran de la vaga i després convoqui una roda de premsa per anunciar mesures que com les anàlisis amb microscòpia electrònica, reclamen els treballadors en la seva plataforma reivindicativa que justifica la vaga.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*