La vaga de les treballadores i treballadors de telemàrqueting ha tingut a Catalunya una alta incidència. Segons la UGT de Catalunya el seguiment ha estat del 80%. Al seu torn, CGT qualifica el seguiment de molt alt i el situa en prop del 100% en les empreses de Barcelona. Per la seva banda, CCOO també ha coincidit en una valoració molt positiva del seguiment de la convocatòria de vaga.
Totes les fonts consultades indiquen que les aturades haurien tingut més incidència si els serveis mínims decretats per la Generalitat en algunes empreses no haguessin estat del 100%. En aquest sentit es critica que en organismes com el 012, que depenen de l’executiu català s’hagi pogut exercir el dret de vaga a causa dels serveis essencials totals fixats per la Generalitat.
La vaga de 24 hores es produeix després de dues vagues parcials que es van fer els dies 22 i 29 de setembre. Les mobilitzacions han arribat quan les taules negociadores fa més de 20 mesos que intenten arribar a un acord amb les patronals.
A més de les aturades, aquest cop els sindicats han fet arribat al carrer la protesta. Aquesta ha tingut diverses formes. Per una banda UGT ha fet una concentració de treballadores i treballadors del sector a Plaça de Sant Jaume. La CGT ha fet una manifestació que en algun moment ha tallat la Via Laietana i que ha confluït a Plaça de Sant Jaume. CCOO ha protagonitzat també concentracions a les portes de les empreses que tenen més persones treballant, cosa que també ha fet la Coordinadora Obrera Sindical (COS) en aquells centres de treball on té incidència.
La patronal bloqueja
Els sindicats critiquen que la patronal (ACE, part de la CEOE) bloqueja la negociació d’un nou conveni, que afecta prop de 80.000 treballadors al conjunt d’Espanya, uns 20.000 a Catalunya . La negociació porta encallada vint mesos tot i que els sindicats subratllen que han plantejat multitud de propostes per arribar a un acord.
Els salaris i la subcontractació per empreses de treball temporal (ETT) o les anomenades empreses multiservei són els principals esculls de la negociació.
Pel que fa al salari, els sindicats han demanat que la pujada de 2016 es realitzi des de l’1 de gener i no des de la firma del conveni. Pel que fa a les empreses de subcontractació, reivindiquen que s’equiparin els drets laborals de les seves plantilles als de les empreses matrius.
Els sindicats denuncien que, tot i que hi ha un punt de trobada possible, la patronal no està tenint en compte el que volen els seus treballadors i segueix bloquejant un possible acord del conveni.
No hi ha comentaris
Recordar que desde el Comité de empresa de Telefónica, los compañeros del sindicato co.bas han ganado por segunda vez la Resolución definitiva de la Generalitat por vulneración del derecho de huelga, con multas por desviar las llamadas que debian atender los huelguistas de Atento a otros trabajadores de Telefónica