L’acomiadament d’un treballador de l’empresa Spark Iberica, amb seu a l’Hospitalet de Llobregat, ha trencat la relativa pau social que es vivia a l’empresa. Els companys d’aquest treballador realitzen setmanalment vagues parcials reclamant la seva readmissió, perquè entenen que ha estat objecte d’una represàlia per la seva activitat sindical, ja que és delegat. Dijous, 6 d’octubre els empleats d’aquesta empresa faran quatre hores de vaga reclamant que es readmeti el seu representant.
Durant la vag, a les portes d’Spark Iberica els treballadors que hauran seguit la convocatòria del comitè es concentraran perdonar suport al seu company, acomiadat el setembre passat. El conflicte va néixer perquè la direcció de l’empresa, que forma part d’una multinacional europea Vinci, dedicada al manteniment de transport d’electricitat havia perdut una contracta. Spark Iberica realitza tasques de manteniment per a diverses empreses. En aquest cas, la direcció va manifestar que havia perdut una petita concessió de manteniment integral. Això, hauria fet que un lloc de treball, només un, i curiosament el d’un membre del comitè d’empresa havia de subrogar-se, és a dir, havia de passar a formar part de la societat que ha guanyat la comanda, concretament Elecnor. Però, vet aquí, que ni el contracte ni el conveni del sector preveuen que es puguin fer subrogacions. Per tant, el treballador ha vist com l’empresa extingia el seu lloc de treball i al mateix temps, la nova societat que accedia a la contracta rebutjava incorporar-lo, cosa raonable perquè cap norma preveia aquesta possibilitat.
Davant dels fets els treballadors van considerar que tot plegat tenia a veure amb què la direcció de l’empresa de desfer-se d’un delegat. La llei diu clarament que els representants dels treballadors no poden ser acomiadats.
El comitè va convocar accions els 2 i 24 de set3embre i el 4 d’octubre. A les portes de la planta s’hi han concentrat cada cop més treballadors. D’una banda els membres de la plantilla i de l’altra representants d’altres comitès d’empresa de la comarca, de CCOO, sindicat al qual està afiliat el delegat acomiadat.
Antonio Porcel, de l’Àrea del Barcelonès de CCOO d’Indústria, explica que “a través de la nostra representació internacional hem dut el cas a les taules de negociació amb la multinacional propietària de Spark, que és Vinci Energies. En aquestes gestions han tingut un paper important els companys de la CGT francesa”, ha dit.
A més dels treballadors, el 6 d’octubre han anunciat la seva presència, a les portes de l’empresa de l’Hospitalet, diversos representants dels grups municipals de l’Hospitalet de Llobregat. També hi seran els diputats d’En Comú Podem, Aina Vidal i Oscar Guardingo, que està previst s’acostin a la concentració cap a les 9.00 hores per manifestar el seu suport al treballador afectat.
El conflicte es especialment dur perquè aboca el treballador a una situació d’incertesa absoluta. Des de CCOO es considera que legalment l’empresa no pot guanyar un plet. Però tanmateix es recorda que fa un temps a Spark es va produir una situació similar. Va afectar 20 treballadors als quals la direcció va extingir el lloc de treball. “Durant dos anys van estar fent gestions, sense, per exemple, poder cobrar el subsidi d’atur. Al final l’autoritat laboral els va donar la raó, però van estar, com diem, dos anys als llimbs”, diu Porcel.
Spark és una empresa que es dedica al manteniment del transport elèctric. Per tant, treballa per empreses de la importància d’Endesa. Té 370 treballadors. Com passa en societats d’aquesta importància, sindicalment han tingut reclamacions davant de la inspecció de treball, però en cap cas un enfrontament que expliqués la reacció de la direcció, afirmen a CCOO.