El sindicat UGT ha destacat que l’increment de l’atur al mes d’agost mostra la fragilitat del mercat laboral i desmenteix les afirmacions en el sentit que la recuperació és un fet. Durant el mes d’agost, , afirma UGT, ha tornat a pujar l’atur després de 6 mesos consecutius en què s’havia reduït. “Destaquem també la pèrdua de persones afiliades a la seguretat social (-47.804 persones afiliades) i la reducció de la contractació durant aquest mes (-91.764 contractes signats)”, afirma UGT.
Des de la UGT de Catalunya entenem que tot i el boom turístic que s’ha produït aquest estiu al nostre país i la contractació precària que s’està creant, el nostre mercat de treball no ha estat capaç d’absorbir la pèrdua d’ocupació del mes d’agost, i aquesta ha estat la causa de l’increment de l’atur”, asseguren en un comunicat.
En termes relatius, el sindicat observa que l’increment de l’atur a Catalunya ha estat superior que el de l’estat espanyol: +1% enfront un +0,39%. S’ha incrementat més la desocupació entre els homes, +1,14%, que entre les dones, +0,89%. I la reducció de l’atur entre les persones joves respon a l’efecte estival. Per una altra banda, la contractació indefinida (-33,27%) ha caigut més que la temporal (-30,18%).
A més, “denunciem que més del 41% de les persones en situació d’atur registrades a les Oficines de Treball continuen sense rebre prestacions per desocupació, ni contributives ni assistencials, i més del 70% té uns ingressos inferiors a 426 euros o no cobren res”.
Alternatives del sindicat
Com insistentment reclama UGT , per canviar la situació es planteja algunes mesures alternatives, que entre altres detalla:
Derogació de les reformes laborals, que s’han mostrat ineficaces per a crear ocupació estable i de qualitat, ja que només afavoreix la contractació temporal i sense drets.
Impuls de mesures actives urgents per a la creació d’ocupació en sectors més estables i amb més qualitat, més enllà de l’ocupació precària, temporal, de curta durada i baixos salaris que s’està generant en l’actualitat, incidint especialment en els sectors industrials emergents.
Fomentar la contractació indefinida amb ajudes finalistes per a la competitivitat, la investigació i el desenvolupament d’aquelles empreses que tinguin menys contractes temporals.
Incrementar les mesures de control de la contractació i invertir recursos al Cos superior d’inspectors de Treball i Seguretat Social per tal de lluitar contra el frau en la contractació.
L’impuls d’una política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de les persones treballadores mitjançant l’augment salarial i la recuperació de tot el que s’ha perdut aquests anys, i que situï el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.