El conveni del metall de Barcelona inclou una pujada del 3% en dos anys i clàusula de revisió

El principi d'acord que afecta a 150.000 treballadors i treballadores es produeix hores després d'un pacte semblant a Girona, millora continguts en igualtat i seguretat a la feina

Tomeu Ferrer
 
 
 
Dirigents del sector del metall davant la seu de la patronal Foment del Treball : Foto: Tomeu Ferrer

Dirigents del sector del metall davant la seu de la patronal Foment del Treball Foto: Tomeu Ferrer

Principi d’acord en el conveni del metall de la província de Barcelona. Després de set mesos de negociació s’ha aconseguit un acostament prou important com perquè tant la patronal, Unió Patronal Metal·lúrgica, (UPC) com la Federació d’Indústria de CCOO i MCA-UGT acceptin firmar. Es tracta el conveni col·lectiu que afecta a més treballadors de Catalunya, aproximadament 150.000 i té un valor simbòlic per als treballadors.

El contingut del pacte, que ha de ser ratificat, suposa que el conveni es firmarà per dos anys. En el conjunt d’aquest període els salaris pujaran un 3%. Això es repartirà aproximadament amb un increment de l’1,2% en el 2016, que podria pujar fins a un 1,8% si es compten els endarreriments coneguts al sector com “la motxilla”. La resta de la pujada s’aplicarà el segon any, Segons Juan Antonio Hernández, negociador de CCOO.

Un dels punts més difícils de pactar era el denominat de compensació i absorció d’increments salarials, inclòs en l’anterior conveni. Tenia com a efecte que  les primes que pugessin estar cobrant de manera personal els treballadors quedessin absorbides en cas que s’incrementessin els salaris del conveni. A la fi la solució ha estat limitar la compensació a un exercici, de forma que almenys s’assegura per a tots els empleats del metall un increment del 50% del pacte aconseguit.

La clàusula de revisió salarial es manté. Aquesta mesura consisteix a preveure que si els preus al consum superen la pujada de salaris pactada, s’incrementi el sou dels treballadors en la mateixa proporció com hagi superat el límit fixat. Es tracta d’una mena de garantia de rendes que és molt difícil que s’apliqui perquè en aquests moments els preus no només no pugen sinó que segons la darrera evolució de l’IPC duen a Catalunya un descens acumulat del 0,8%.

A més, i fora del capítol estrictament econòmic, el nou conveni del metall de Barcelona inclou clàusules molt valorades pels sindicalistes,. Així s’incorporen clàusules d’igualtat entre homes i dones i plans d’igualtat a les empreses. També s’acorda que el comitè d’empresa de les respectives companyies serà consultat en la redacció dels esmentats plans destinats a garantir que no hagi discriminació entre homes i dones.

També els delegats de salut i seguretat a la feina podran participar en els processos d’investigació dels accidents greus i molt greus que es puguin produir. Fins ara eren informats quan l’estudi ja havia estat fet.

L’acord en el conveni del metall de Barcelona se suma als convenis de Tarragona i Girona del mateix ram. En tots els increments firmants són del 3% en el període de vigència. Queda només pendent el conveni de la demarcació de Lleida que té una problemàtica especial, afirmen els sindicalistes.

L’aprovació del conveni es sotmetrà a assemblees de delegats que ratificaran o no allò que s’ha pactat. En el cas de CCOO està previst un referèndum en el qual els afiliats donaran el vistiplau final al nou acord. Això es va decidir a l’assemblea sindical oberta del sindicat, tot i que els dirigents del ram del metall expliquen que ja es feia abans.

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*