UGT de Catalunya considera que el descens experimentat en les xifres d’atur a Catalunya i a Espanya. Vincula la millora a l’estacionalitat de l’ocupació, cosa que passa habitualment durant l’estiu. Això queda clar quan s’examina el tipus de treball que s’ha creat: la contractació temporal representa el 88,68% de la contractació total d’aquest mes, el 81,15% de la contractació s’ha realitzat en el sector dels serveis i el 71,77% del total de la contractació d’aquest mes és temporal i del sector serveis.
“Des de la UGT de Catalunya continuem alertant de les condicions laborals lligades a aquesta nova contractació: salaris més baixos, jornades parcials i contractes de curta durada”.
A més, el sindicat destaca que “l’estacionalitat, la temporalitat i la precarietat de l’ocupació creada, que és el resultat de l’aplicació d’una reforma laboral imposada, i que res té a veure amb la creació d’ocupació de qualitat”.
D’altra banda, ” la taxa de cobertura de les prestacions per desocupació, torna a reduir-se arribant aquest mes fins al 53,57%; també s’incrementa el percentatge de persones que cobren una prestació no contributiva (426 euros), que aquest mes arriba fins al 55,63% del total de persones que tenen dret a una prestació; i s’incrementa el nombre de persones amb uns ingressos inferiors a 426 euros o no cobren res, arribant ja al 76,23% de les persones en situació d’atur registrades”.
Davant d’això, UGT recorda la seva alternativa, que passat per:
· La derogació de les darreres reformes laboral imposades, injustes, inútils i ineficaces i amb conseqüències nefastes per a les persones treballadores ocupades, per a les persones treballadores en situació d’atur i per a les persones en situació de més vulnerabilitat.
· Prioritzar la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat, amb mesures que impulsin la reactivació econòmica, que generin confiança i incentivin el consum de les persones.
· Situar les persones com a l’objectiu prioritari: les que estan en situació d’atur, perquè cada vegada tenen més dificultats per trobar una ocupació que asseguri el seu nivell adquisitiu; i les que treballen, perquè cada vegada ho fan amb condicions més precàries, amb més temporalitat, parcialitat i sous més baixos.
· Impulsar una política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de les persones treballadores mitjançant l’augment salarial, i situar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.
· Agilitar els processos d’acreditació de les competències professionals com a mesura per augmentar l’ocupabilitat de les persones amb més dificultats d’inserció al mercat laboral.
· Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació, per a fer front a la situació d’atur de les persones treballadores del nostre país, incrementant les partides pressupostàries destinades a l’orientació, la qualificació professional, a l’acompanyament a la inserció al mercat de treball i a la millora dels serveis públics d’ocupació.
· Desenvolupar polítiques dirigides als col·lectius amb més dificultats d’inserció laboral com les persones de més de 45 anys, les persones que han esgotat les prestacions per desocupació, o les persones joves.
· Reforçar els serveis públics d’ocupació amb més personal orientador, i millorar la intermediació pública en el mercat de treball, garantint la gratuïtat d’aquestes actuacions i del conjunt de les polítiques actives d’ocupació, per a totes les persones.
· Garantir la cobertura social de les persones que ja han esgotat les prestacions per desocupació, adoptant mesures adreçades principalment a aquestes persones que es troben en major grau de vulnerabilitat, amb polítiques actives d’ocupació que combinin formació i contractació.
· Aplicar una reforma del sistema fiscal amb l’objectiu de generar més ingressos públics i recobrar l’equilibri pressupostari: lluitar contra l’economia submergida i el frau fiscal, gravar les transaccions financeres internacionals, crear nous impostos sobre grans fortunes i eliminar els paradisos fiscals.