El conflicte que viu l’escorxador Esfosa, de Vic pren embranzida de nou. La direcció de l’empresa ha sancionat amb sis mesos de suspensió de feina i sou el comitè d’empresa. El càstig va començar dimecres passat. Fonts del sindicat COS, apunten que el motiu real és una represàlia per haver fet vaga els dies 29 i 30 de març. En aquell moment es va produir una gran tensió entre els treballadors i l’empresa. La convocatòria de la protesta va ser seguida massivament per la plantilla. Esfosa sempre ha considerat il·legal l’aturada.
Com els membres del comitè no han pogut entrar a les instal·lacions, s’han afegit a dues concentracions convocades per la plantilla en hores lliures. Els representants dels treballadors han recomanat que tothom segueixi treballant. Dissabte està prevista una assemblea que decidirà les noves actuacions a realitzar.
La situació entre empresa i treballadors ha mantingut la tensió, tot i que des de març no s’han repetit les mobilitzacions. Uns dies després de la vaga es va convocar a judici l’empresari Josep Ramisa, acusat d’insults racistes a treballadors en vaga. La pena per aquesta acusació podria comportar en el pitjor dels casos entrar en presó.
Ramisa no es va presentar a la seu dels jutjats, al·legant problemes de salut i havia d’anar al metge. A més, Fiscalia considerà que hi ha hagut un problema de procediment perquè no s’havia pres declaració als mossos d’esquadra que havien observat els incidents. El judici l’empresari s’ha fixat per al 20 de juliol vinent.
Montserrat Castañer, presidenta del comitè d’empresa assegura : “la direcció diu que la vaga és il·legal, però el cert és que la vam presentar el permís en el seu moment, complint tots els requisits legals, és més, va entrar al registre amb deu dies de temps quan la llei en demana només cinc”.
La sindicalista té clar que la sanció comunicada és “una represàlia perquè vam fer vaga i també perquè vam denunciar la direcció quan en les eleccions sindicals no deixaven presentar la COS”.
Curiosament, la sanció no s’ha limitat als membres del comitè que formen part del sindicat independentista. Afecta també una delegada de CCOO que va secundar també la moblització. La representant de la UGT al comitè va dimitir, afirma Castañer, “perquè no se sentia amb suport de la seva organització”. Per aquest motiu no està implicada en el cas.
La duresa de l’enfrontament no afecta la determinació dels treballadors. Així Castañer avança que la setmana vinent “hi haurà accions espectaculars” en defensa dels representants sindicals.
Fonts judicials consultades pel Diari del Treball han explicat que “difícilment es pot sancionar un comitè d’empresa per actuar en compliment de les seves funcions durant un conflicte”.
Els membres dels comitès d’empresa i delegats de personal són representants legals dels treballadors. La seva tasca està subjecta a garanties, segons l’Estatut dels Treballadors de 2015. Entre aquestes garanties hi ha: “l’Obertura d’expedient contradictori en el supòsit de sancions per faltes greus o molt greus, en el qual cal escoltar, a part de l’interessat, el comitè d’empresa o la resta dels delegats de personal“.
Expedient contradictori
Per al Tribunal Suprem el concepte d’expedient contradictori obliga a fer saber de manera expressa a qui es pretén sancionar els fets i les faltes que se li imputen, donant-li audiència i la possibilitat de desvirtuar l’acusació en el mateix expedient.
S’estableix legalment a favor dels representants legals dels treballadors el dret a no ser acomiadats durant el seu càrrec ni durant l’any següent amb un acomiadament, sempre en relació amb la seva actuació de representació. Així, queda també prohibit que el treballador pugui ser acomiadat per les seves actuacions representatives fins i tot si les causes de les represàlies s’culten sota altres causes formals. Si això passa suposaria la nul·litat de la sanció o acomiadament, ja que, segons la Constitució l’exercici de funcions representatives mai pot servir, ni formalment ni materialment, per castigar disciplinariament els representants.
Les relacions laborals a Esfosa estan molt enrarides. En pocs dies s’ha de substanciar un judici a instàncies de Castañer. Segons explica, com a conseqüència de la seva tasca sindical rebia amenaces dels directius de l’escorxador. “Un dia vaig decidir engegar la gravadora del telèfon i van quedar enregistrades les amenaces”, assegura la sindicalista.
No hi ha comentaris
Pingback: El Diari del Treball - El Diari del Treball
Pingback: Esfosa de Vic presenta un ERO per reduir el 30% la jornada un any a la plantilla