La direcció del grup Bacardí i els representants dels treballadors han arribat a un principi d’acord relatiu a l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que afecta a 82 empleats de les cadenes de producció de la planta de Mollet del Vallès, segons han informat fonts del comitè d’empresa. Precisament el 17 de març era el darrer dia en què es podia pactar el procediment.
Diari del Treball ha intentat tenir informació del contingut del pacte però no ha estat possible parlar amb els negociadors. En tot cas sí que afirmen que el preacord serà sotmès a l’assemblea d’empleats que decidirà finalment si accepta o no el contingut de l’acord.
En els primers dies de la negociació l’empresa va arribar a oferir el que considerava el màxim legal en els processos de reducció de personal: 45 dies per any treballat fins a la data en què es va aprovar la reforma laboral i a partir d’aquella data 33 dies per any. No obstant, aquesta proposta no es va acceptar per la representació social que va arribar a demanar 65 dies per any treballat. Un altre aspecte que els negociadors laborals volien incorporar era una clàusula segons la qual les condicions que es poguessin obtenir en l’ERO actual serien aplicables també als operaris que en el futur es veiessin afectats per mesures semblants.
El fet que Bacardí hagués comunicat que tancava línies de producció a Mollet va fer pensar, especialment a UGT que la resta de llocs de treball de la factoria, fins a 202 , també corrien perill. Aquestes ocupacions es refereixen a àmbits administratius i de màrqueting. Per aquest motiu les jornades de vaga que s’han desenvolupat han estat seguides de forma unànime per tota la plantilla.
D’altra banda, a Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya que ha donat suport i acompanyat els treballadors i treballadores de Bacardi en les accions de protesta i en les negociacions de l’ERO, ha destacat en tot moment que no existeixen causes objectives que justifiquin el tancament de les línies productives i ha denunciat que es tracta d’una decisió política de la multinacional per deslocalitzar la producció a la planta que té a Itàlia.