La UGT de Catalunya, en la seva anàlisi de les dades de l’atur, valora especialment l’efecte que en la reducció ha tingut la celebració del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona. El sindicat afirma en aquest sentit que s’ha produït un descens important de l’atur a la província de Barcelona, que coincideix amb la reducció de l’atur de manera majoritària al sector dels serveis, combinat amb l’increment de la contractació al sector serveis (14.328 contractes més aquest mes) i el fet que el 64,26% dels contractes (138.419 contractes) s’hagin signat a la província de Barcelona i al sector serveis.
També destaca el sindicat de tradició socialista que l’atur juvenil s’ha incrementat en relació amb el que hi havia el mes de gener i que la reducció de l’atur està sent major entre els homes que entre les dones.
UGT recorda també que en la comptabilització del nombre d’aturats no figuren els que deixen de renovar la seva demanda de feina perquè han esgotat les prestacions. Tampoc hi són contades les que suspenen la seva petició perquè marxen a l’estranger a treballar. Un altre grup de persones que cada mes desapareix de les llistes de l’atur és el format per aquells que sense tenir feina comencen a fer cursos de formació ocupacional subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Una cosa semblant passa amb els ciutadans estrangers que retornen als seus països. “En definitiva, no és que s’estigui creant ocupació i que les persones trobin feina, sinó que hi ha menys gent que en busca”.
UGT de Catalunya sempre recorda una dada que no es pot oblidar quan es parla d’atur a Catalunya: unes 376.014 persones en situació d’atur registrades a les oficines de treball del SOC cobren una prestació màxima de 426€ o no cobren res. Aquesta xifra representa el 72,58% del total de l’atur registrat.
Alternatives
Les alternatives que planteja UGT per reduir l’atur a Catalunya passen per tres grans grups de mesures.
El primer és la derogació de les reformes laborals: “per injustes, inútils, ineficaces i amb conseqüències nefastes per a les persones treballadores ocupades, per a les persones treballadores en situació d’atur i per a les persones en situació de més vulnerabilitat”.
El segon grup reclama a les administracions la priorització de la lluita contra la desocupació, aplicant mesures adreçades principalment a les persones, que continuen patint la crisi i que cada vegada es troben en una situació més vulnerable.
Finalment, el sindicat torna a demanar la reactivació de la demanda interna mitjançant la pujada dels salaris, de forma que el salari mínim interprofessional quedi al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros, la qual cosa incentivarà el consum, la creació d’ocupació i la millora de les condicions de treball.