Les federacions d’Indústria de CCOO i MCA de la UGT han firmat un acord amb les empreses contractistes que realitzen instal·lacions i muntatges per a Telefónica Movistar. El pacte, segons un comunicat de CCOO, permetrà acabar amb la subcontractació en cadena dels tècnics que s’encarreguen d’operar en les xarxes de telefonia i telecomunicacions. L’acord implica que també s’acabarà la precarietat laboral dels treballadors d’aqueset àmbit.
L’estiu passat es va produir una vaga de tècnics instal·ladors que treballen per a empreses subcontractades per Telefónica. Fruit d’aquell enfrontament es van obrir dues vies. La primera liderada per diverses organitzacions com CoBas, En Construcció o CGT i treballadors de diverses empreses, que reclamaven inicialment la integració a Movistar. La segona via va ser empesa per UGT i CCOO que, després de vagues en l’àmbit estatal, van buscar acords de base que milloressin inicialment les condicions laborals i de treball dels empleats de les empreses subcontractades.
L’acord subscrit dijous, 11 de febrer, suposa segons el sindicat, una regulació clara del treball en caps de setmana i festius, i estableix la compensació horària i la retribució addicional corresponent, així com la limitació de la jornada laboral anual d’acord amb el que estableixen els convenis provincials del metall. En matèria de prevenció de riscos laborals, l’acord preveu la constitució d’una comissió que analitzarà la sinistralitat laboral en el sector i estudiarà les necessitats formatives que requereixen aquests tipus d’empreses.
Acabar amb la subcontractació
Un altre dels punts destacats de l’acord és que concreta i calendaritza les mesures per acabar amb la pràctica de la subcontractació. Segons es desprèn del text pactat, la contractació de serveis per part de l’operadora Movistar a altres empreses tindrà a partir d’ara un únic nivell, és a dir, les empreses contractistes no podran subcontractar a d’altres empreses o treballadors autònoms per realitzar aquesta feina. Per implementar aquest canvi s’estableix un període de transició fins al desembre de 2016, data a partir de la qual no es podran subcontractar nous contractes, i s’estableix l’horitzó de 2018 per aconseguir l’objectiu que la contractista principal assoleixi la xifra de recursos propis del 70% (actualment està al voltant del 30%), cosa que suposarà que hagi d’augmentar progressivament les plantilles estructurals.
Segons els sindicats majoritaris, l’acord posa fi a la creixent precarització que suposava la concatenació de subcontractació de treballs en diferents empreses i amb personal autònom en una relació contractual fraudulenta, que havia arribat a uns límits intolerables i que va generar un important conflicte laboral en els darrers mesos.
De forma paral·lela, els treballadors i organitzacions que van seguit el conflicte a partir d’una vaga indefinida molt costosa pel que fa a esforços i a llocs de treball, mantenen una organització flexible i aquests dies organitzen un seguit d’activitats conegues amb el nom de Correscales per crear una caixa de resistència que ajudi futurs conflictes socials.
1 comentari
Pingback: CCOO i UGT pacten amb les empreses del sector d...