El conflicte per l’actualització dels salaris dels treballadors públics catalans entra en l’àmbit parlamentari. Aquest dimecres, el Parlament ha de debatre una proposta de resolució, que es va presentar el 25 de novembre per cinc dels sis grups parlamentaris (tots menys Junts pel Si). La iniciativa insta el govern a negociar amb els representants dels empleats públics el retorn dels drets econòmics i laborals perduts arran de les retallades aplicades a partir de 2012. Si no hi ha una sorpresa o l’executiu s’avé a negociar l’inici la legislatura es podria estrenar amb una derrota del grup que dóna suport al Govern.
La proposta de resolució insta el Govern a deixar sense efecte l’Acord de Govern de 10 de març de 2015 i a no prendre cap altra mesura que impedeixi la recuperació de la paga de 2012, així com la convocatòria de la Mesa de la Funció Pública en la qual presenti calendari per recuperar la paga de 2012, els dies de permís i vacances per raó de l’antiguitat i la resta de drets laborals i socials suspesos pel Reial Decret Llei 20/2012.
Aquest text és pertinent perquè, malgrat les reiterades peticions dels sindicals més representatius d’aquest àmbit: CCOO, IAC i UGT, el Govern quan estava en funciona no va voler entrar en el fons d’aquesta petició. Però un cop nomenat el nou executiu, que en aquest cas manté la mateixa consellera en l’àrea de Governació: Meritxell Borràs, els sindicats han tornat a demanar la reunió de la Mesa de la Funció Pública sense que s’hagi rebut cap resposta des de l’executiu català.
L’acció parlamentària també insta a la presentació d’un calendari per al pagament de les pagues eliminades els anys 2013 i 2014.
Els sindicats han demanat a tots els grups parlamentaris que donin suport a aquesta proposta, de forma que els treballadors i treballadores de la Generalitat i dels sectors públics i concertats puguin recuperar els drets que ja han recuperat els de la resta d’administracions públiques de Catalunya.
L’acció parlamentària arriba després de diversos intents d’arribar a acords. Els sindicats han manifestat diversos cops que estarien disposats a recuperar les pagues que els hi deuen en forma de terminis.
La CUP ja va avisar quan es va donar a conèixer l’acord d’estabilitat amb Junts pel Sí: el seu suport parlamentari estava circumscrit a l’avanç del procés sobiranista; no a la validació automàtica dels pressupostos o d’altres iniciatives legislatives del Govern. I no ha trigat a aparèixer la primera discrepància en les dues formacions independentistes del Parlament: la CUP donarà suport en el ple que comença aquest dimecres la proposta de resolució perquè els treballadors públics recuperin la paga extra de 2012, i rebutjarà l’esmena de Junts pel Sí que proposa condicionar-la a la disponibilitat pressupostària.
D’aquesta manera, si no hi ha canvis d’última hora, Junts pel Sí perdrà la seva primera votació al Parlament aquest dimecres, en el primer ple de la legislatura després de la investidura de Carles Puigdemont.
El diputat de la CUP, Albert Botran, ha valorat que la votació sobre els funcionaris no condiciona l’estabilitat que els anticapitalistes es van comprometre a proporcionar. Per la seva banda, el diputat de JxSí i flamant secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès, ha xifrat el cost de la resolució dels grups parlamentaris en 480 milions d’euros.
Així mateix, Aragonès ha advertit que, de tirar endavant la votació, el text “no es pot aplicar d’un dia per l’altre”. I és que la depauperada situació de les finances de la Generalitat empitjoraria encara més si hagués d’afrontar la recuperació dels drets dels treballadors públics retallats durant els governs de Mas.