Nova etapa en el conflicte de Valeo. Després d’anunciar l’empresa que deixava sense efecte el trasllat de la planta de Martorelles a Saragossa, 24 hores més tard la multinacional ha matisat la seva informació. En síntesi, ha comunicat al comitè d’empresa i als seus assessors la seva voluntat d’endur-se la producció a la planta aragonesa, però s’obre a una negociació, cosa que fins ara no havia acceptat.
Les espases segueixen en alt. Tanmateix el grau de dramatisme ha baixat. L’empresa ha instat els sindicats a negociar fora del marc de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) instat per ella mateixa i que van rebutjar els treballadors. Segons CCOO, sindicat majoritari a Martorelles, la direcció de Valeo ha expressat en la reunió mantinguda amb els representants laborals la seva intenció d’aconseguir una sortida negociada. En aquest camí ha deixat una possibilitat oberta. Aquesta seria assumir la industrialització de la factoria de Martorelles o també la reindustrialització. Com la reunió ha estat molt curta l’empresa no ha especificat més, però fonts laborals consideren que darrere de l’oferta hi hauria la possibilitat de mantenir part de la plantilla a Martorelles però fent una producció diferent a l’actual: climatitzadors.
Comissions Obreres, en el seu comunicat obre la possibilitat a la negociació. I fixa els objectius: “participarà en aquest procés de negociació per intentar aconseguir les fites que s’havia marcat des d’un bon inici, que el conflicte tingui una sortida industrial, laboral i social”.
En la reunió de divendres s’ha programat les pròximes reunions: “CCOO participarà en aquest procés de negociació per intentar aconseguir els objectius que s’havia marcat des d’un bon inici, que el conflicte tingui una sortida industrial, laboral i social”.
Les pròximes reunions, acordades després de la presa de contacte d’aquest divendres, es faran els dies els 20, 23, 27 i 29 d’octubre.
L’inesperat desenllaç, conegut dijous al vespre quan es va saber que Valeo renunciava a la seva idea inicial de fer el trasllat, ha estat rebut de forma diferent per la secció sindical de CGT, que ha qualificat la nova proposta de “decebedora”. En la seva opinió l’empresa vol aconseguir amb la negociació allò que temia no obtenir si l’assumpte arribava als tribunals.
Segons Ana Tomé, del Col·lectiu Ronda, que assessora CGT, “Ara se’ns parla de negociació -diu Tomé- quan anteriorment s’ha pretés imposar un expedient on la negociació va ser inexistent? Com ens poden parlar de mesures ‘no traumàtiques’ quan s’obliga a més de 200 treballadors desplaçar les seves famílies i es tanca una planta amb un pla de viabilitat vigent i producció garantida fins a l’any 2019?”.
Tot i que explícitament ni CCOO ni CGT han dit res al respecte, en el procés de negociació, les dues organitzacions mantenen la denuncia que havien interposat demanant la nul·litat del trasllat. En aquest sentit en les denuncies es reclama com a mesura cautelar aturar l’ordre que havia emès l’empresa de trasllat dels treballadors a Saragossa a partir del 9 de novembre vinent.
Els treballadors, que van realitzar una assemblea, mantenen la vaga i el bloqueig de la factoria de Martorelles. Mantenen també, segons tots els indicis, l’acció judicial. En opinió d’Ana Tomé, la denúncia es feia sobre la base que l’empresa no ha ofert cap explicació argumentada sobre la contribució a la millora de la seva eficiència global pel fet de desmantellar una planta que té un pla de viabilitat vigent fins a l’any 2019 i traslladar la producció d’aquest centre a Saragossa quan el seu principal destí són les fàbriques de Nissan i Seat a Barcelona. Anant més enllà, la demanda denúncia que la veritable raó del trasllat és executar un expedient de regulació encobert i impulsar una política de reducció de la retribució inviable legalment en una empresa que admet haver augmentat el seu benefici fins a un 34% en el primer semestre d’aquest any.
Recordar que els treballadors de Valeo mantenen la vaga indefinida a Martorelles des del 23 de juliol passat. Des d’aquell mateix dia mantenen bloquejada la factoria per evitar que algú es pugui endur la maquinària necessària per realitzar la producció del centre. Les dues mesures i la denuncia serien les armes que tindrien els treballadors en aquesta nova etapa que s’obre i que té un futur incert.