La UGT de Catalunya decidirà si firma l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) després d’una consulta amb els seus delegats. La votació serà telemàtica des d’aquest dimecres, 18 fins el 23 de novembre a les 12 del vespre. Els delegats que no tinguin correu electrònic podran votar presencialment durant tot el 24, que es quan es tancarà la consulta, segons Jordi Camallonga, responsable d’organització del sindicat a Catalunya, en un acte intern en què UGT ha explicat als delegats el contingut de l’acord que ha negociat junt amb CCOO amb les patronals catalanes.
“L’AIC potser no serà molt útil per aquelles empreses on hi ha una pràctica sindical viva i tenen convenis propis, però sí que ho serà”, va indicar, Camil Ros, secretari de política sindical de la UGT i un dels negociadors de l’acord. La idea exposada als delegats és que l’AIC hauria de servir per obrir una via de negociació amb les patronals en matèries en les quals després de la reforma laboral els empresaris tenien tot el poder. Tot i que l’abast de l’acord no és normatiu, “no té el valor d’un conveni col·lectiu”, sí que a través del recurs al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) es poden obrir vies de negociació que millorin les posicions laborals.
Camil Ros ha posat l’exemple de la flexibilitat a les empreses. “Fins ara les empreses, fruit de la reforma laboral, podien imposar fins a un 10% sense parlar amb ningú, amb l’AIC es pot debatre a partir de negociacions sectorials, de forma que es disputi aquesta potestat a partir d’intentar assolir acords que redueixin el marge absolut que ara tenen els patrons.
Un altre element que l’acord implica és tenir un control més gran sobre les inaplicacions de convenis, tant d’empresa com de branca, de forma que s’evitin efectes negatius detectats en què s’ha produït despenjaments del compliment dels acords col·lectius per falta de control sindical sobre les iniciatives de les empreses, va dir Ros.
Un aspecte nou inclòs en l’AIC permetrà en els casos en què en un àmbit de producció hi hagi discrepància, per exemple, sobre si el sector està afectat per una determinada crisi, es faci un informe que realitzarà un observatori sorgit del Tribunal Laboral de Catalunya, amb presència paritària sindical i empresarial. Els informes no tindran caràcter vinculant però Camil Ros els considera molt importants perquè en cas de discrepància o conflicte, l’autoritat judicial pot tenir-los en compte alhora de decidir.
Finalment, el dirigent de la UGT catalana va valorar positivament que l’acord inclogui, tot i que sigui una referència sense valor legal, una menció per tancar per primer cop la bretxa salarial entre homes i dones.
Manifest electoral
D’altra banda, en l’assemblea es va posar sobre la taula el manifest elaborat per UGT de cara a les eleccions general del 20 de Desembre vinent. Camallonga va ser molt clar al respecte. “Instem a la militància a fer campanya contra els partits polítics que no recullin les nostres reivindicacions o que siguin ambigus”. En aquest sentit, UGT crida a no votar cap partit que no es comprometi a derogar totalment la reforma laboral. També insta a no votar cap força política que no accepti tirar enrere les reformes sobre el sistema de pensions. En el mateix sentit es vol derogar la llei d’estabilitat pressupostària, la llei mordassa o la llei Wert. Igualment es volen tirar enrere tots els canvis “regressius” fets a lleis com la de sanitat, o de l’avortament.
En l’apartat de reclamacions hi ha la renda garantida de ciutadania, el considerat desideratum de situar el salari mínim en 1000 euros, o establir una garantia que permeti donar una ajuda decent als majors de 55 anys que la reforma laboral i moltes decisions empresarials han deixat a l’estacada quan és molt difícil que es puguin reincorporar a la feina, entre altres.
No hi ha comentaris
Pingback: Els delegats de la UGT aproven amb més d'un 87% l'AIC i el programa per al 20 D