Dues concentracions ciutadanes acompanyaran dimarts, 30 de juny a quatre persones que, acusades de participar en la vaga del 29 de maig, tenen acusacions de gairebé 9 anys de presó, en el cas dels estudiants, Isma i Dani, i de vuit anys de presó en el cas de Roger i Mercader.
Els judicis es produeixen després que en els dos casos s’hagin produït moltes circumstàncies estranyes. En el cas dels estudiants, membres de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), Isma i Dani, tant la detenció, com el processament com l’empresonament preventiu han suscitat l’alarma de diversos sectors ciutadans. L’acusació es basa en la suposada participació dels dos estudiants en actes vandàlics realitzats durant la vaga general del 29 de març de 2012. Per aquestes suposades malifetes la fiscalia demana 8 anys i 9 mesos de presó. L’ajuntament de Barcelona, quan el dirigia el convergent Xavier Trias, demanava 4 anys de presó i finalment la Generalitat demanava 3 anys i mig. Finalment, l’Ajuntament de Barcelona ha retirat la seva acusació particular després d’una campanya cívica.
Per la seva banda, Roger Sànchez i Saturnino Mercader s’enfronten en el cas del primer d’ells a vuit anys de presó per un presumpte delicte de d’impediment d’exercici del dret al treball i de desobediència a l’autoritat, i en el cas del segon dos anys per desobediència a l’autoritat. Sota aquestes denominacions tan solemnes, els fets concrets pels quals fiscalia voldria que els dos sindicalistes fossin ingressats a la presó són, abaixar dues persianes d’establiments comercials i no fer cas a les ordres de la Guàrdia Urbana. En aquest cas, de gran ressò a Sant Andreu, es dóna la circumstància que Roger és militant de la Coodinadora Obrera Sindical, un sindicat independentista, i Mercader és dirigent, secretari d’Organització de la Confederació General del Treball. (CGT).
Tan en el cas de Isma i Dani, com en el de Roger i Mercader, s’han produït moviments de solidaritat a molts nivells. Així, els sindicats CCOO i UGT, però també organitzacions d’estudiants, han convocat concentracions de solidaritat a la ciutat de la Justícia de l’Hospitalet.
Igualment diverses organitzacions polítiques i ciutadanes, com la COS i la CGT han convocat a les 11 del matí, també a la Ciutat de la Justícia, concentracions en solidaritat amb Roger i Mercader.
En el cas de Isma i Dani, es dóna la circumstància que ambdós estudiants van passar 34 dies en presó preventiva fins que un recurs a l’audiència de Barcelona va contradir la jutgessa i els va concedir la llibertat provisional. Els dos sindicalistes havien de ser jutjats el 9 de març passat, però una malaltia d’una de les advocades de l’acusació va fer que s’ajornés el judici.
Igualment, Roger i Mercader s’han vist immersos en situacions judicialment estranyes, com que fins tres anys després de la detenció de Roger, aquest empleat no fos interrogat sobre la seva presumpta participació en les abaixades de persianes que justificarien els vuit anys de presó que fiscalia els demana.
Un i altre cas formen part d’un conjunt d’actuacions que s’han produït a l’Estat espanyol que afecten a treballadors en funció de la seva participació en diverses vagues. Un canvi legal al respecte i el canvi d’instruccions a fiscalia, per part de l’executiu ha fet que desenes de sindicalistes estiguin processats pel que ells consideren haver exercit el dret de vaga.
El judici a Isma i Dani i també a Roger i Mercader es produeix pocs dies després que hagi entrat en presó per complir sentència, un altre estudiant, aquest cop del barri madrileny de Vallecas. Alfon va entrar en presó per complir una condemna de 4 anys de presó per una acusació de tinença d’explosius.
Els judicis dels quatre vaguistes es produeixen en un context d’enduriment legal. Així, l’1 de juliol, un dia després, entra en vigor l’anomenada llei mordassa, que converteix en delictes moltes de les que eren faltes administratives i fa que sigui l’autoritat policial i no la judicial la que dirimeixi en casos com eren el prendre imatges d’una manifestació.