Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Josep Maria Àlvarez, que durant 23 anys ha estat secretari general de la UGT de Catalunya, ha presentat finalment la seva candidatura a la secretaria general estatal. Ho ha fet acompanyat per responsables d’organismes i unions que representen més del 50% dels delegats al congrés confederal. Entre els suports hi ha les federacions com la de Serveis públics i la del Metall i Construcció, les més nombroses i de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA). A més, Àlvarez compta amb els representants de les unions territorials de Madrid, Castella i Lleó, Cantàbria, Astúries, la Rioja, Ceuta, Melilla, Navarra, Múrcia, Aragó i València. La Unió catalana no s’ha manifestat oficialment, però fonts de la direcció donen per suposat el suport al seu secretari general sortint.
Álvarez ha subratllat que vol que la UGT “parli dels problemes de la gent i arribi al cor dels treballadors”, per al que proposa canvis, no només organitzatius, sinó també culturals.
Programa +55 en l’agenda
Una mostra en aquest sentit és l’adopció en el seu programa donar prioritat a 1,2 milions d’aturats de més de 55 anys que actualment existeixen arreu de l’Estat, persones que difícilment trobaran feina i que veuen minvada la seva pensió després de molts anys treballats. Àlvarez ha qualificat aquest fet d’estafa i ha defensat que treballaran per donar una sortida a aquestes persones, ja que hi ha una majoria en el Parlament que s’ha compromès a fer-ho. Àlvarez també ha parlat de la necessitat de recuperar el contracte relleu, tant per al sector privat com per al públic.
Pel que fa a les polítiques socials, Àlvarez ha reivindicat la cooperació entre les diferents administracions que operen en el territori i la seva aposta per poder compatibilitzar ocupació i ajudes socials, emprant fórmules que ja funcionen en altres països europeus com Alemanya.
En l’àmbit intern Àlvarez s’ha fixat prioritats. Planteja, en aquest sentit, i un projecte de canvi profund pel que fa a propostes, estructura i cultura organitzativa del mateix sindicat, que encara el procés constituent de les tres noves federacions i la sectoralització. En aquest sentit, ha defensat que ambdós processos han de servir per fer una organització més àgil, flexible i eficaç per garantir la defensa dels treballadors i les treballadores. El secretari general català ha explicat en aquest punt la seva tesi que implica que les organitzacions grans ajudin les més petites, de forma que el sindicat torni a tenir presència en les petites i mitjanes empreses. En compareixences a Catalunya Àlvarez posava com a exemple que en el conveni col·lectiu de Seat s’incorporin punts que afectin també els treballadors de les empreses que treballen gairebé exclusivament per la firma automobilística, ajudant, doncs a millorar les seves condicions de treball.
A més, Álvarez vol un sindicat més participatiu, en el qual les grans decisions es prenguin després d’un debat previ o fins i tot amb el vot dels delegats o els afiliats del sindicat. En tercer lloc, el candidat per succeir a Méndez ha admès que la percepció de la UGT entre la societat s’ha deteriorat durant la crisi, i ha apostat per posar en marxa un “pla de viabilitat” que garanteixi una organització “transparent i que gestiona recursos amb plenes garanties”.
Sense novetats en el dret a decidir
Josep Álvarez, ha dit avui que la seva posició favorable al dret a decidir dels catalans “no canviarà” perquè sigui elegit secretari general i ha precisat que, tot i això, “no és una qüestió prioritària” per l’organització. En aquest sentit ha aclarit que en el futur mantindrà la seva posició sobre Catalunya i ha recordat que, fins ara, la UGT de Catalunya ha estat “molt còmoda” amb la confederació, i viceversa.