Magdalena Valerio, nova ministra de Treball

El ministeri de Treball recupera la seva antiga denominació –fins ara, amb el PP, era d'Ocupació i Seguretat Social– i serà ocupat per la socialista Magdalena Valerio. És l'experta del PSOE en pensions i va ser consellera de Treball i Justícia a Castella La Manxa amb José María Barreda.

Redacció
 
 
 
Magdalena Valerio (PSOE), ministra de Treball al Govern presidit per Pedro Sánchez

Magdalena Valerio, incondicional de Pedro Sánchez i nova ministra de Treball, és especialista en pensions

La nova ministra és una ‘incondicional’ de Sánchez i gaudeix d’un excel·lent cartell

Magdalena Valerio (Torremocha, Càceres, 1959) serà la nova ministra de Treball del Govern de Pedro Sánchez. La dirigent socialista va ser consellera de diverses carteres als governs de José María Barreda a Castella-la Manxa, entre elles les de Treball i Justícia. Va ser una de les dirigents que va recolzar a Sánchez en les primàries enfront de Susana Díaz. La seva carrera política va començar a Guadalajara, la província on ha viscut i treballat des de finals dels anys 80. Va ser regidora i portaveu del Grup Municipal Socialista de l’Ajuntament de Guadalajara en dues ocasions, entre 1999 i 2005 i després entre 2011 i 2014.

Amb el triomf del líder socialista, Valerio es va incorporar a l’Executiva del PSOE com a responsable de Seguretat Social i Pacte de Toledo. En aquest lloc ha treballat intensament en els últims mesos formulant la proposta dels socialistes en matèria de pensions en un moment de mobilitzacions contra el Govern de Mariano Rajoy. Malgrat ser una de les dirigents més afins a Sánchez, es va quedar fora del Congrés. El debat de les pensions en el Pacte de Toledo, del que va formar part quan va ser diputada al Congrés entre 2011 i 2016, és un d’àmbits que el nou president del Govern va destacar com a primordials en les seves intervencions en la moció de censura.

Valerio ha compatibilitzat aquesta labor en el partit amb el seu treball com a funcionària Secretària Provincial de la Conselleria de Foment a Guadalajara. A aquest lloc de treball ha acudit aquest mateix dimecres abans de rebre l’encàrrec de pilotar el departament des del qual el Govern del PSOE haurà de plantejar qüestions com fins a on arriba la derogació de la reforma laboral i tractar d’impulsar un nou marc de relacions laborals, que és una de les promeses de Sánchez.

Especialista en pensions

Pedro Sánchez ha escollit una funcionària especialista en pensions i temes laborals, que va formar part del Pacte de Toledo, per dirigir prendre el relleu de Fátima Báñez al capdavant de la cartera de Treball (que recupera aquesta denominació després que en època del PP s’imposés el terme Ocupació i Seguretat Social). És llicenciada en Dret per la Universitat Complutense de Madrid i especialitzada en Dret del Treball, a més de funcionària del Cos de Gestió de la Seguretat Social.

La nova ministra va entrar en l’última Executiva del PSOE de Pedro Sánchez, on s’ha fet càrrec de la Seguretat Social i Pacte de Toledo a escala estatal. Coneix bé el debat sobre el futur de les pensions dels últims anys: va formar part del Pacte de Toledo entre 2012 i 2014 quan va ser diputada al Congrés. En aquesta època, Valerio va connectar amb l’equip de Sánchez en la Cambra baixa i la seva lleialtat s’ha mantingut fins al present. Va ser un dels pocs suports a Castella-la Manxa de l’avui president del Govern quan la majoria socialista que dirigeix Emiliano García-Page es va alinear amb l’andalusa Susana Díaz.

En una entrevista amb eldiarioclm.es al juny de l’any passat comentava com en 2014, en una cafeteria madrilenya, Pedro Sánchez li havia comentat la seva decisió de presentar-se a les primàries socialistes d’aquest any, quan es va enfrontar pel lideratge del partit enfront d’Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tàpies. Valerio es va comprometre a recolzar-lo «incondicionalment» i avui s’ha convertit en ministra del seu Gabinet.

Avui forma part del seu Govern, com a secretària provincial de la Conselleria de Foment a Guadalajara i és membre del Comitè Regional del PSOE a Castella-la Manxa i l’any passat es va arribar a parlar que disputaria la Secretaria General del PSOE castellà-manxec a Page, cosa que finalment va fer un altre ‘afí’ a Sánchez, l’alcalde d’Azuqueca d’Henares (també de Guadalajara), José Luis Blanco, que no va tenir cap èxit.

Experiència de govern

Tindrà responsabilitats similars a les que ja li va atorgar José María Barreda, que la va convertir en consellera del seu Govern, al capdavant del departament de Treball i Ocupació l’any 2005. Un període en el qual va coincidir amb Emiliano García-Page, llavors vicepresident segon del Govern regional.

Després va ser consellera de Turisme i Artesania (2007-2008) i consellera d’Administracions Públiques i Justícia (2008-2011). En aquest últim període va rebre l’encàrrec de negociar amb el Govern central de la transferència de les competències en Justícia a Castella-la Manxa, cosa que mai va arribar a port.

Va ser també regidora a l’Ajuntament de Guadalajara, ciutat en la qual controlava la Comissió Executiva Municipal de l’Agrupació local del PSOE de la ciutat com a secretària general, un càrrec que va haver de deixar per recuperar-se d’un càncer de mama detectat en 2014 i del que avui està recuperada.

Debat de les pensions

Quan va ser portaveu adjunta de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo, Valerio va haver d’enfrontar-se a la reforma unilateral del sistema públic aprovada pel Govern de Rajoy el 2013, rebutjada per la majoria de l’oposició en l’actualitat i que ha suscitat nombroses mobilitzacions socials perquè sigui derogada. «Vaig ser ponent en la reforma de pensions de 2013, que ja vaig assenyalar que seria nociva, i ara seguiré treballant i lluitant pel sosteniment de les pensions i perquè a més els pensionistes no perdin poder adquisitiu», ha afirmat la nova ministra després que se li comuniqués el nomenament en l’Executiu socialista.

En una recent entrevista amb aquest mitjà, Valerio ja va defensar modificar la reforma del PP, tant l’índex de revaloració (que ha provocat les pujades del 0,25%) com el factor de sostenibilitat. «Hi ha consens, fins i tot amb el PP, per implantar impostos especials per a les pensions, perquè millorin les cotitzacions», afirmava llavors.

I, sobretot, la nova ministra va enviar un missatge per recuperar el diàleg a través del Pacte de Toledo i restar enfrontament a la vida política: «Hem d’aprofitar aquest temps per tornar a recuperar la senda del diàleg, de l’acord enfront de la confrontació».

El text ha estat elaborat amb informació d’eldiario.es

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*