Jornada de vaga i mobilitzacions a Serviaide contra l’acomiadament de 224 treballadores

La retallada de personal que pretén fer la multinacional asseguradora afecta un col·lectiu de treballadores i treballadors que en alguns casos fa 25 anys que hi estan vinculats

Redacció
 
 
 
Concentració dels treballadors de Serviaide a les portes del grup assegurador Zurich foto: CCOO

Concentració dels treballadors de Serviaide a les portes del grup assegurador Zurich foto: CCOO

Diversos centenars de treballadors de l’empresa Serviaide, del grup Zurich, han efectuat la primera jornada de vaga i mobilització per oposar-se a l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), presentat per la direcció, que, d’aprovar-se, suposaria fer fora de l’empresa 224 treballadores i treballadors, molts d’ells amb antiguitats de fins a 25 anys. La retallada de personal es faria preferent-ment al centre de l’Hospitalet de Llobregat segons fonts de CCOO.

L’ERO l’ha presentat l’empresa, que forma part del grup assegurador Zurich, emparant-se en allò que permet la reforma laboral, per motius organitzatius, cosa que permet fer reestructuracions de personal molt agressives sense haver de justificar causes econòmiques, com passava abans del canvi legislatiu.

El personal de Serviaide s’encarrega de gestionar les reclamacions que fan els clients de l’asseguradora. Obren l’expedient corresponent i si, per exemple, cal fer alguna reparació en el domicili del client, es posen en contacte amb els professionals corresponents que es desplacen fins al lloc del sinistre. En aquest cas, es tracta de treballadors autònoms.

Els treballadors diuen: “hi tornarem”

La jornada de divendres ha consistit en una vaga que ha afectat tot el personal de Serviaide i una manifestació fins a la seu de Zurich on s’ha intentat lliurar un document al director general de l’asseguradora, que no ha rebut els operaris que cridaven en favor dels seus llocs de treball a la porta de la multinacional. En aquest cas, a l’assemblea d’afectats s’ha dit que “hi tornarem”, amb la intenció de poder confrontar els seus arguments amb els de l’empresa. La direcció intenta considerar Serviaide com un proveïdor extern, mentre que sindicats i treballadors ressalten en tot moment que durant anys i panys han treballat exclusivament de l’asseguradora, i que també Serviaide ha figurat i figura com a part del grup Zurich. De fet, la diferència tenia a veure amb els efectes salarials, mentre que Serviaide es guia pel conveni sectorial d’assegurances, Zurich té un conveni d’empresa.

Possibles recol·locacions

La representació laboral a Serviaide està formada per 10 delegades i delegats de CCOO i 3 de CGT de Catalunya. Les negociacions de l’ERO van començar el 9 de setembre passat. Inicialment la direcció de Servaide va anunciar 224 baixes laborals. Després de diverses reunions s’ha posat sobre la taula la possibilitat de recol·locar fins a 38 persones en altres companyies del grup assegurador. Una altra possibilitat de la qual s’ha parlat sense concretar seria de prioritzar el manteniment de feina a grups i situacions especials, com dones. En tot cas, l’empresa ha dit clarament als sindicats que els canvis esmentats només es farien efectius si hi hagués un acord final.

Zurich és una de les cent empreses més importants de Catalunya, i va ser una de les 20 van deslocalitzar la seva seu social a Madrid arran de l’1-O. El grup assegurador, que va obrir la seva primera oficina a Barcelona el 1884, té prop de 2.000 treballadors a Espanya i 2,4 milions de clients, que han subscrit uns 3 milions de pòlisses.

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*