L’acció sindical a vegades té efecte. Uns cops afecta milers de persones i uns altres a una persona. Això ha passat en el cas de RMC, una treballadora de Zara a Barcelona. El seu cas podria haver estat un altre si no hagués comptat amb la solidaritat de les seves companyes i companys.
RMC pateix una malaltia professional. Els serveis mèdics de la mútua van dictaminar que la treballadora no podia assumir les tasques que l’empresa li havia destinat. Les seves companyes van demanar que l’empresa, del grup Inditex, traslladés la dona des del seu lloc de treball habitual, un magatzem, fins a la botiga del centre. Així l’operària podia seguir operant d’acord amb la seva qualificació com a dependenta , segons fonts de CCOO de Catalunya.
La Federació de Serveis de CCOO de Catalunya en un comunicat explica que, davant la situació creada a partir de la malaltia de la treballadora, va ser “treure-se-la de sobre”, acomiadant-la. L’acció va ser recorreguda sindicalment i davant l’autoritat corresponent. Fruit d’aquesta actuació l’empresa va haver de rectificar.
Per tant, Zara ha assumit la sortida més apropiada, la que ja va demanar el sindicat un any abans. En aquest sentit, en l’acte de conciliació, va admetre la improcedència de l’acomiadament i, per tant, readmetre a la treballadora, alhora que va assumir el compromís de traslladar i adaptar el seu lloc de feina.
En vista del resultat del cas, CCOO demana a l’empresa que prengui nota del cas per evitar que es repeteixi en altres ocasions. També recorda que el codi ètic de Zara ja preveu respostes com la que finalment s’ha adoptat. En aquest sentit es recorda que la intervenció sindical ha de ser entesa també per les empreses per cercar aquelles respostes més adequades, possibles i respectuoses amb les persones, la seva salut i el lloc de treball de les seves treballadores i treballadors.