A Catalunya un total de 349.000 menors de 16 anys viuen en risc de pobresa. La situació ha empitjorat i molt els últims set anys a causa de la crisi. En aquest període s’han incrementat en 147.000 casos, és a dir,hi ha un 72% els nens i nenes en situació de vulnerabilitat, segons ha explicat en roda de premsa, Enriqueta Durán, secretària de Polítiques Socials de la UGT de Catalunya. Però, el més preocupant és que el risc de pobresa s’ha accentuat especialment en grups específics com els menors. Altres grups d’edat han tingut durant la crisi un comportament millor, afirma l’informe.
Pel que fa a la pobresa infantil, l’evolució ha estat també creixent, el 2008 representava el 17,6% de les persones menors de 16 anys i el 2015 la xifra ha pujat fins a ser el 27,9% d’aquest col·lectiu, més de deu punts més en vuit anys.
El sindicat ha deixat clar que la situació de la infància en risc de pobresa té una relació directa amb la precarietat laboral i les retallades que han patit les polítiques públiques de suport a les famílies amb problemes econòmics. Com a contrapartida UGT destaca la importància d’aspectes com salaris suficients i estables per garantir el benestar i la cohesió social.
Un dels aspectes més destacables de l’informe és que entre els anys 2008 i 2015 ha variat la composició de la població en risc de pobresa: ha crescut de manera destacada la pobresa en les llars amb fills dependents i en els menors de 16 anys, mentre que entre les persones jubilades i altres inactives ha baixat la seva representació en la població en risc de pobresa.
UGT de Catalunya, que ha fet l’informe per commemorar el dia internacional de l’eradicació de la pobresa, arriba a una conclusió destacable: “avui dia és més fàcil viure amb una pensió que amb un salari”, afirmen.
Un salari no garanteix protecció
A Catalunya hi ha, segons l’informe, 391.400 persones que estan en risc de pobresa, tot i tenir feina i ja representen el 37,1% del total de la població en risc. UGT considera, a la vista d’aquestes dates, que amb les retallades i la fragilitat amb què ha quedat l’ocupació,”el salari ha deixat de ser una garantia de protecció actual i futura davant els infortunis de la vida”.
Com a alternativa davant la situació fixada, el sindicat considera que part del fenomen de pobresa infantil seria evitable amb un augment de la despesa social i adoptant mesures de garantia de rendes per als menors combinades amb mesures preventives i pal·liatives.
El sindicat destaca que moltes de les mesures que es van acordar en el ple del Parlament sobre la situació d’emergència social, sis mesos després de la seva celebració segueixen pendents d’aplicar per falta de suport pressupostari. A més, planteja la necessitat de fixar un mínim de despesa social a partir del qual es puguin garantir les necessitats mínimes de la població. En aquest plantejament haurien d’incrementar-se els fons destinats a polítiques familiars i de protecció del menor.
UGT, com a sindicat de treballadors, considera també que calen mesures contra la situació de pobresa general la reforma del mercat laboral . Per aquest motiu, “no ens cansarem de demanar la retirada immediata de les reformes laborals, que han incrementat la inestabilitat laboral i han reduït els salaris i els costos laborals en general, especialment en el col·lectiu de les persones treballadores pitjor posicionades, i ens ha dirigit a un deteriorament general del mercat de treball”.