Vist per sentència el judici instat per membres de CCOO acomiadats per SLM que els acusa de fer malbé una cafetera

Des del sindicat es reclama la nul·litat de les sancions i la reincorporació plena i s'afirma que la raó dels comiats és l'activitat sindical, i que el conflicte l'usa la companyia com a cortina de fum per amagar la reconversió silenciosa que aplica

Tomeu Ferrer
 
 
 
Els quatre sancionats, amb Javier Pacheco i Álvaro Muñoz, líders de CCOO de Catalunya i d'Indústria al Baix Llobregat foto: CCOO

Els quatre sancionats, amb Javier Pacheco i Álvaro Muñoz, líders de CCOO de Catalunya i d’Indústria al Baix Llobregat foto: CCOO

Vist per sentència el judici per l’acomiadament de 3 representants sindicals de CCOO per part de la direcció de l’empresa SLM, del Grup Sesé. Els sindicalistes van ser sancionats sota l’acusació d’haver fet malbé una cafetera. Per contra, des del sindicat es té clar que l’acció de la companyia és una represàlia fruit del treball sindical realitzat pels denunciants. Un judici anterior va considerar un acomiadament fet pels mateixos motius com a improcedent.

Desenes de sindicalistes de CCOO, amb el seu secretari general, Javier Pacheco, al capdavant i també amb el responsable de la Federació d’Indústria del Baix Llobregat, Álvaro Muñoz, han acompanyat els treballadors a la seu de la Ciutat de la Justícia.

La vista judicial respon als fets que es van produir l’estiu de 2018 a l’empresa Sociedad Logística de Martorell (SLM), que és la responsable de la gestió logística del taller número 12 de Seat a la localitat del Baix Llobregat. A SLM treballen uns 500 operaris i altres 300 que formen part d’Empreses de Treball Temporal (ETT).

L’arrel del conflicte es remunta l’agost de 2018, quan els treballadors d’SLM van estar a punt de parar perquè temien que Seat, en el seu projecte d’implantar el que anomena ‘magatzem intel·ligent’, externalitzés part dels llocs de treball que operen actualment en aquell indret. Finalment es va arribar a un acord, ja que l’empresa va donar garanties que no subcontractaria la seva activitat. El pacte va suposar la desconvocatòria de la vaga.

Però, just després de finalitzar la tensió, SLM va iniciar  un procés per sancionar 3 delegats i un afiliat a CCOO sota l’acusació que haurien fet malbé una màquina de distribució de cafè. En realitat, el responsable de CCOO‌ per al Baix Llobregat, considerava que l’empresa, amb els acomiadaments, havia aplicat un castic als treballadors.

A Setembre es va estar a punt de produir una altra vaga quan la direcció d’SLM va evitar que els delegats entressin al seu lloc de feina, quan segons l’opinió de CCOO, les mesures disciplinàries no els afecten fins que hi hagi sentència. I‌ en tot cas no afecten la seva situació com a representants dels treballadors.

Càmera oculta i sense permís

L’acusació de l’empresa contra els quatre treballadors, tres delegats i un afiliat a CCOO, es basa en la destrossa que hauria patit una màquina de distribució de cafè, bretolada de la qual acusa els sindicalistes. La justificació, segons ha pogut saber Diari del Treball, té com a element central una filmació feta amb càmera oculta, un aparell que hauria instal·lat a la planta de producció un detectiu contractat per SLM. Les imatges, en les quals no es distingeix la identitat de qui va malmetre la cafetera, no permeten identificar l’autor de la destrossa, segons un sindicalista que va acompanyar a declarar un dels treballadors acomiadats. Tanmateix, posar una càmera en un lloc de treball sense comunicar-ho als representants dels treballadors contravé la llei de protecció de dades.

En el primer judici que va afectar un acomiadat de SLM ja va quedar clara la irregularitat d’enregistrat imatges de treballadors sense avisar. El resultat d’aquell cas va ser declarar improcedent l’acomiadament.

L’interès expressat pels representants legals dels treballadors és que els acomiadaments es declarin nuls, cosa que implicaria la reincorporació de ple dret al seu lloc de treball i el pagament dels salaris que no han pogut cobrar des que van ser expulsats de la feina. La llei diu clar que no es pot sancionar representants dels treballadors en l’exercici de la seva tasca. A més, de retruc, l’empresa no ha permès que els delegats seguissin assumint la defensa dels operaris d’SLM, ja que no els ha permès accedir al lloc de treball per reunir-se amb  els seus companys. Tot això sense haver-hi una sentència del cas.

Intent de ‘comprar voluntats’

Abans de l’entrada al judici, Javier Pacheco, líder de CCOO, ha insinuat en una breu intervenció a la porta del jutjat, que l’empresa hauria intentat “comprar” els acomiadats amb una sucosa indemnització. Però també ha dit que aquests han preferit resistir 13 mesos i dur la direcció d’SLM als tribunals per defensar la seva actuació de representants dels treballadors.

Per la seva banda, Álvaro Muñoz, responsable de la Federació d’Indústria de CCOO al Baix Llobregat, ha insinuat que les sancions als sindicalistes pretenen amagar el procés de reducció de personal que es dóna a SLM, on ja no hi ha treballadors a temps parcial. En aquest sentit ha instat la direcció a obrir negociacions sobre el futur de la companyia, afectada per l’automatització que Seat té en marxa, amb el benentès que el sindicat sempre ha estat obert a solucions de futur que garanteixin l’activitat industrial i l’ocupació.

 

 

 

1 Comentari en Vist per sentència el judici instat per membres de CCOO acomiadats per SLM que els acusa de fer malbé una cafetera

  1. Mari carme caceres // 05/09/2019 en 13:41 // Respon

    Llegin aixo es possa la pell de gallina

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*