La pràctica immobilitat de les xifres de l’atur a Catalunya s’explica, segons la UGT de Catalunya per la contractació de nou de moltes persones que són acomiadades un mes abans per no pagar-los les vacances, especialment en sectors com la construcció, indústria i educació. A aquesta circumstància cal afegir, segons el sindicat, la finalització de diverses campanyes agràries.
L’atur al setembre va baixar a Catalunya en 374 persones, fins a totalitzar 380.344 parats a Catalunya. En el conjunt de l’Estat espanyol, la desocupació ha crescut en 20.441 persones respecte del mes anterior, segons el Govern central.
UGT alerta que tot i que aquest mes de setembre s’han signat 279.205 contractes, gairebé un 20% més que el mes anterior, només s’han generat 9.763 nous llocs de treball. En concret, la baixada de l’atur a Catalunya s’explica pel comportament de la província de Barcelona, amb 4.547 persones en situació de desocupació menys. Per contra, l’atur s’ha incrementat a la resta de províncies.
El sindicat advoca com a mesures per reduir l’atur diverses propostes, com per exemple:
Centrar les polítiques econòmiques en la reducció de l’atur i la creació d’ocupació de qualitat i estable.
Mesures per combatre la precarietat laboral, el frau en la contractació temporal, la contractació parcial involuntària, les hores extraordinàries no compensades i els baixos salaris.
Utilitzar la contractació indefinida, la jornada completa, el registre de la jornada i el control horari a les empreses com a eines per enfortir el nostre mercat de treball i dirigir-lo cap a un nou model productiu basat en la qualitat de l’ocupació.
Reforçar el diàleg social i la negociació col·lectiva que garanteixin uns salaris dignes, amb un Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 1.000 euros, i la capacitat adquisitiva de les persones treballadores.
Reacció de CCOO
Per la seva banda, CCOO a més de constatar les xifres de l’atur corresponents al mes de setembre i veure que suposen només una millora del 5% respecte a fa un any, destaquen «La lenta recuperació del mercat de treball es dóna amb evidents desigualtats d’accés a la feina entre homes i dones, ja que, són elles les qui redueixen l’atur a un ritme molt inferior al dels homes».
També denuncia el sindicat que continua l’abús de la contractació temporal, evidenciant «un mercat inestable amb una alta rotació laboral».
El sindicat planteja com a alternativa, la necessitat de més recursos per a polítiques actives d’ocupació dirigides especialment a persones aturades de llarga durada i a combatre el preocupant atur femení. I Per això cal més personal i millors condicions de treball per a dura terme aquestes tasques de la millor manera.
Per tant, CCOO defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. En aquest sentit considera que no es pot acceptar el patró de creixement inestable i vulnerable que s’està generant.
En tercer lloc, reclama dotar la inspecció de Treball de personal format i especialitzat en gènere perquè pugui actuar d’ofici i detectar i identificar discriminacions laborals, especialment en professions feminitzades.
I una exigència que es manté des de fa temps: la derogació de les reformes laborals per garantir així els drets a les persones treballadores i garantir així l’estabilitat i combatre, a través del diàleg social la precarietat laboral.