La vaga que van fer els treballadors de Panrico va ser legal. Ho ha certificat el Tribunal Suprem. Les aturades van durar vuit mesos. L’empresa, que havia posat en marxa un dur pla de reestructuració va acusar els treballadors, que s’hi van oposar, de fer una vaga il·legal i va iniciar un procediment judicial que els demanava 4 milions d’euros com a danys i perjudicis.
L’alt tribunal ha desestimat el recurs de cassació interposat per l’empresa que pretenia que es declarés il·legal l’aturada. Per això demanava una sanció en forma de danys i perjudicis. Ara la sentència confirma un veredicte anterior del jutjat número 3 de Sabadell, que en el seu moment va afirmar que la vaga era legal.
Cal dir que la inspecció de treball va dictaminar, després d’una actuació realitzada durant el conflicte que, en tot cas qui va fer una activitat il·legal va ser l’empresa. En aquell conflicte els treballadors van denunciar que la direcció de la companyia va fer il·legalitats en derivar part de la producció que es feia a la planta catalana del grup a altres fàbriques de la societat de fora del Principat. L’expedient fruit de l’actuació de la inspecció de treball s’havia arxivat i, per tant, pendent de sanció, segons fonts del Gabinet Jurídic de CCOO de Catalunya.
Un cop coneguda la sentència, CCOO espera que s’assenyali la data del judici fruit de la denúncia interposada pel sindicat contra l’empresa per vulneració del dret de vaga. Aquesta actuació es basa en el resultat de la inspecció de treball.
La declaració de la legalitat de la vaga té una derivada important. Panrico demanava als treballadors una indemnització per danys i perjudicis que se situava en 4 milions d’euros. Aquesta quantitat l’haurien de pagar els qui van participar en l’aturada, cosa que fins que no s’ha desestimat la denúncia era una espasa de Dàmocles sobre el cap del col·lectiu, que cal recordar que va ser durament castigat, primer per la vaga i després perquè una part dels empleats van ser acomiadats amb indemnitzacions mínimes.
Denuncia de CCOO
Per la seva banda, CCOO amb l’esmentada sentència a la mà, espera el judici instat contra la direcció de la companyia alimentària per impedir l’exercici del dret constitucional a la vaga. Aquesta acció judicial implica també la petició de danys i perjudicis que el sindicat ha valorat en 2 milions i mig d’euros. En cas que finalment hi hagués una sentència contrària a l’empresa, el sindicat té clar que els diners si finalment s’obtinguessin, es repartirien entre tots els afectats per la vaga.
De tota la plantilla de Panrico, la corresponent a la planta de Santa Perpètua de la Mogoda va ser la que es va mobilitzar amb més contundència. L’aturada va durar vuit mesos. A la fi l’Audiència Nacional va dictaminar que l’ERO en què es basava el pla de reestructuració de la companyia era legal. El veredicte judicial va permetre a l’empresa fer 745 acomiadaments a totes les seves factories a Espanya, dels que el 43% van correspondre a la planta catalana.
La vaga dels treballadors de Panrico és l’aturada indefinida més llarga produïda a Catalunya en el darrer període democràtic i la segona de més durada a Espanya.