Les retallades pressupostàries no només les aplica el govern de la Generalitat. També el Govern central té en marxa mesures que perjudiquen seriosament la vida dels treballadors afectats i de tots els ciutadans. Correus és un exemple en aquest sentit. Els sindicats majoritaris en aquesta empresa: CCOO, UGT, CSIF i Sindicato Libre, han convocat vaga de 24 hores aquest divendres 30 de novembre.
L’aturada és una de les 3 que afectarien l’empresa pública si el Govern central no s’avé a negociar solucions pels greus problemes que té aquest àmbit, afirmen a CCOO i UGT.
Les retallades de 15.000 llocs de treball patides en els últims anys -2.760 a Catalunya-, de salari -amb una pèrdua de poder adquisitiu entre el 9% i el 14%, segons els col·lectius- i de drets, han portat a una plantilla de gairebé 60.000 treballadors i treballadores a emprendre una onada de mobilitzacions, aturades i concentracions que es van iniciar el maig passat i que culminarà amb tres jornades de vaga general el 30 de novembre i 21 i 26 de desembre, coincidint amb els increments de paqueteria derivats del Black Friday i de les campanyes de Nadal i Reis.
Més feina, menys treballadors
Segons han manifestat en altres mobilitzacions, els treballadors i els seus representants sindicals consideren inassolibles que els volums de feina s’incrementin fins a un 35% respecte a l’any passat, segons estimacions de la mateixa direcció de l’empresa, i aquesta sobrecàrrega de feina hagi de suportar-se amb la retallada més important d’ocupació de tot el sector públic, amb una ocupació precària, amb una temporalitat laboral disparada i amb milers de contractes a temps parcial, i amb salaris congelats des de fa vuit anys.
Els sindicats de correus reclamen una inversió per finançar el servei postal universal, que valoren en 180 milions, xifra equivalent a la retallada patida en dotacions els últims anys. A més, reclamen una injecció addicional de 230 milions d’euros, equivalent al dèficit que pateix Correus a causa que l’Estat no ha fet aportacions pel mateix valor els últims exercicis.
La migradesa de les dotacions econòmiques ha fet que les noves incorporacions a Correus es facin bàsicament amb contractes eventuals i a temps parcial. A Espanya l’eventualitat arriba al 35% i la parcialitat a un 22%. Però, a Catalunya la situació és pitjor i l’eventualitat fregaria el 50%, segons han indicat els responsables sindicals.