Un acord ratificat per les assemblees de treballadors ha donat per acabada la vaga dels treballadors del servei de transport municipal ‘bicing’, segons ha pogut saber Diari del Treball. El pacte que posa fi a la vaga que va afectar Barcelona el juliol passat ha suposat que els empleats, assessorats per CGT hagin aconseguit bona part de les seves reivindicacions.
En síntesi, l’acord obtingut suposa que es negociarà un conveni específic per al ‘bicing’ de Barcelona. El segon element és un increment salarial del 7,389%. A més, empresa i treballadors han pactat el pagament dels endarreriments relatius a l’increment de l’IPC, que feia 15 mesos que arrossegava la concessionària, ‘Clear channel’.
Un punt especialment valorat pels treballadors és posar fi a la doble escala salarial, que feia que els nous empleats, aproximadament un 25% de la plantilla, tinguessin salaris inferiors als operaris més antics. A més, nous i antics, cobraran una paga lineal de 1.690 euros. Aquest és, potser el punt que menys satisfà a CGT, que hauria volgut que aquesta xifra quedés consolidada en les nòmines futures, de manera que els nous augments es farien incloent aquesta quantitat, però això no s’ha pogut aconseguir, reconeixen al sindicat.
D’altra banda, fruit de la vaga i la negociació s’han obtingut altres millores, com que els dies, 24 i 31 de desembre siguin considerats festius. Per a les persones que es casin o que formalitzin la seva relació en el registre, indistintament del seu sexe tindran 15 dies de permís. A més s’ha aconseguit cobertura econòmica i jurídica en el cas de patir multes de circulació i sancions de trànsit en el compliment de la seva feina de distribució de bicicletes.
Finalment s’ha aconseguit un acord en el sentit que, en 3 mesos es farà una avaluació dels riscos laborals a les 498 estacions del ‘bicing’ i també a les oficines centrals i tallers de la companyia.
Els treballadors del servei de distribució i manteniment de les bicicletes públiques de Barcelona van realitzara el juliol passat moltes accions reivindicatives mentre seguien la vaga. La protesta més espectacular va ser la tancada d’un grup d’operaris a l’interior de l’edifici noble de l’Ajuntament de Barcelona.
A partir d’aquell moment i aprofitant les vacances d’agost la mediació de la Generalitat va aconseguir moure la posició inicial de l’empresa. Mentre tot-hom descansava es van fer una desena de reunions, que poc a poc van estovar posicions. L’Ajuntament de Barcelona, que és qui atorga les concessions ha actuat com a observador durant les negociacions. Jordi Martí, gerent del consistori barceloní.