Els sindicats de Renfe i Adif han desconvocat la vaga que iniciaven avui pel trasllat de Rodalies després d’arribar a un acord amb el Ministeri de Transports. Segons els sindicats, el Govern central es compromet a garantir la integritat de les dues empreses i el manteniment de les plantilles. En qualsevol cas, des del Comitè adverteixen que l’acord encara ha de ser tractat amb deteniment i amenacen amb tornar a convocar jornades de vaga si no es compleix.
Els treballadors de Renfe havien convocat una vaga contra el traspàs de Rodalies pactat entre ERC i el PSOE, el que anava a suposar una cancel·lació de 400 trens a Catalunya i 1.550 a tota Espanya. La Generalitat, encarregada d’establir els serveis mínims, havia establert una freqüència de pas del 66% en les hores puntes (entre les 6:00 i les 9:30h i entre les 17:00 i les 20:30h) i del 33% la resta de la jornada. Les aturades de 24 hores havien de tenir afectacions els dies 24 i 30 de novembre i l’1, 4 i 5 de desembre, coincidint amb l’inici del Pont de la Puríssima.
L’acord entre els republicans i socialistes estableix el control econòmic del servei per part del Govern i l’operadora passarà a ser una empresa mixta entre l’Estat i la Generalitat, amb una majoria de l’Executiu català que es dirà Rodalies de Catalunya. Ara per ara assumirà les línies R1, R2 sud i l’R3 amb una possible ampliació de cara a futur, sempre que el servei no afecti a més d’una comunitat autònoma o al tràfic internacional. Es culmina així una demanda històrica de la Generalitat que pretén revertir les constants incidències del servei: quatre de cada cinc dies i més de dos mil trens avariats el 2022.
Vaga convocada per unanimitat
La vaga havia estat convocada pel Comitè General del Grup de Renfe amb una unanimitat dels sindicats: Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf), CCOO, UGT, el Sector Federal Ferroviari de la Confederació General del Treball (SFFCGT) i el Sindicat Ferroviari Intersindical (SFI) davant “la falta de transparència” de l’acord polític en el qual “s’han deixat de banda aspectes tècnics”. Des del Govern català, per rebaixar la tensió ja ha assegurat que es garantiran les condicions laborals dels treballadors i es farà un conveni entre la Generalitat i Renfe per facilitar la mobilitat.
Entre els treballadors hi ha intranquil·litat pel trasllat, que podria afectar uns 2.500 empleats de Renfe i 1.500 d’Adif que ofereixen servei a Catalunya, tot i que des dels sindicats denuncien que afecta a tota la plantilla nacional (30.000 treballadors entre l’operadora i el gestor d’infraestructures), pels possibles trasllats que es poden derivar pel traspàs del servei a Catalunya.