La Unió Sindical Obrera (USO) ha cridat l’atenció en el fet que hi ha empreses, sobretot en el sector de la seguretat privada, que no apliquen la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros, fixada per llei.
L’afirmació anterior ha estat feta per la secretària d’Acció Sindical i Salut Laboral d’USO, Sara García de les Heras, que ha assegurat que des del sindicat s’ha iniciat una campanya d’acció jurídica perquè les empreses d’aquest sector apliquin la pujada del salari mínim i també per denunciar les que no ho facin.
García de les Heras ha assenyalat que el focus més concret de l’incompliment de la normativa l’han trobat en la seguretat privada. També han trobat reticències a aplicar la pujada del salari mínim en sectors com la neteja o centres especials d’ocupació, que integren principalment a treballadors amb discapacitats. “Encara que en l’actualitat en aquests sectors es valoren altres aspectes, encara segueix primant l’oferta més barata”, ha destacat la dirigent estatal del sindicat.
En aquesta línia, ha posat en relleu que hi ha empreses que estan aplicant complements que no estaven dins del salari base perquè s’incrementi aquest, però sense realment dur a terme un increment total del salari. Això vol dir que integren en el salari base complements que abans estaven fora d’aquest capítol. Però per als treballadors el resultat és que el sou que reben és bàsicament el mateix que cobraven abans de la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
Per al sindicat USO, l’SMI ha de superar els 1.000 euros progressivament, fins a arribar als 1.243 euros mensuals. Tot i això, creu que “lluny de la quantitat”, el “gran” problema del mercat laboral espanyol és la qualitat de l’ocupació. “Hem de centrar el debat de les urgències en matèria laboral en la qualitat de l’ocupació, que és el que s’ha d’abordar en la pròxima legislatura”, segons ha assenyalat el secretari general d’USO, Joaquín Pérez, durant la presentació de l’estudi ‘ mites i jocs amb els salaris i l’ocupació”, realitzat pel Gabinet d’Estudis de l’organització sindical.
De l’estudi abans esmentat es desprèn que les empreses únicament destinen 1 de cada 200 euros de despeses dedicades a costos salarials a pagar indemnitzacions per acomiadaments improcedents, per la qual cosa, segons USO, “els acomiadaments surten tan barats que no justifiquen la falta de contractació indefinida”. En aquesta línia, el secretari general de la USO creu que abaratir l’acomiadament no és un incentiu per a la contractació indefinida.