L’empresa Unipost, dedicada al repartiment de correspondència, tancarà definitivament a finals d’abril, segons el sector postal de CCOO. La companyia ha patit diversos Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) i està sota tutela judicial.
Abans del tancament, es produiran tres ERO acompanyats de tancament en els centres de producció de l’empresa, mentre que la plantilla seguirà cobrant de manera fraccionada.
A més, el sindicat ha tingut coneixement que l’administrador concursal de l’empresa ha acomiadat Pau Raventós, director general de la societat, per al qual el sindicat demana que se’l declari culpable de dur a la liquidació al primer operador privat de correspondència.
CCOO lamenta: «la falta d’iniciativa i de presa de decisions per part dels directius des de fa anys, malgrat les reiterades advertències d’aquest sindicat en els tribunals i en instàncies polítiques, hagin portat a la fallida a l’operador postal privat i a la pèrdua d’ocupació de més de 2.400 treballadores».
En segon lloc, CCOO blasma el Govern central que: «no hagi volgut mullar-se en un dels EROs més grans d’Espanya». Per això, exigeix que es tingui el més gran dels respectes i celeritat en els tràmits per no allargar l’agonia d’una plantilla que ja ha estat prou castigada amb retallades de drets, salari i successius expedients de regulació d’ocupació temporal.
D’altra banda, s’està produint diferents reunions amb els clients per fixar els terminis del cessament de l’activitat que s’anirà traduint en el tancament de centres. Actualment queden oberts 56 centres en pràcticament tot Espanya.
L’ERO d’Unipost pot ser un dels més traumàtics de l’Estat espanyol. Directament afectarà 2.400 persones, però es considera que indirectament pot perjudicar fins a 4.000 treballadors i treballadores, que hi treballen indirectament.
Afectació a Catalunya
Els treballadors d’Unipost explicaven a Diari del Treball que l’empresa havia arribat a facturar més de 100 milions d’euros. Això no obstant, diverses operacions econòmiques desafortunades han descapitalitzat la societat fins a arribar al punt que va entrar en concurs de creditors amb un deute de 50 milions. La falta de liquiditat es va agreujar a causa de la intervenció per la policia d’un important contracte de repartiment de documentació, vinculada amb les eleccions de l’1 d’Octubre que va suposar la pèrdua de 7 milions d’euros. A causa d’aquesta operació Raventós va ser detingut per la Guàrdia Civil el 14 de desembre passat. L’operació la va ordenar el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, després que la Guàrdia Civil denunciés en un informe ‘l ‘opacitat’ del govern català per concretar les quantitats de diners públics efectives que havien destinat al referèndum de l’1-O, que va ser suspès pel Tribunal Constitucional.