Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Unió de Pagesos preveu plantar almenys 300 tractors procedents de les comarques rurals catalanes en el que ha qualificat com a ‘marxa pagesa’. “El nostre model és fer pagesia amb pagesos”. Amb aquesta frase sintetitzava Joan Cavall, coordinador general del sindicat
una de les idees força de la reivindicació que el principal sindicat agrari català realitzarà durant el que resta de setmana i que culminarà amb una concentració multitudinària a Barcelona, davant les torres venecianes, a l’Avinguda Maria Cristina.
Unió de Pagesos prepara una gran mobilització per reclamar no només solucions a problemes puntuals del camp català, sinó per reivindicar un pacte entre la pagesia i la ciutadania del país. L’organització agrària concentrarà, dissabte 28 de gener a Barcelona més de 300 tractors vinguts d’arreu del Principat, i farà un acte reivindicatiu a l’avinguda de Maria Cristina de la capital catalana. En aquesta acció hi seran presents també els sindicats CCOO, UGT, USOC i diverses organitzacions com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i Omnium Cultura, que va enviar a la roda de premsa el seu vicepresident, Joan Vallvé.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO; Laura Pelay, vicesecretària general de la UGT de Catalunya i Maria Recuero, secretària general de la USOC han volgut donar suport amb la seva presència a la presentació de l’acció d’Unió de Pagesos. El sindicat agrari vol apel·lar no només les administracions sinó també a la ciutadania a un compromís amb allò que representa la pagesia.
La gènesi de la protesta neix al Ripollès, afirma Cavall. Allà moltes explotacions ramaderes van apostar per la seva transformació en granges ecològiques. Després de fer un gran esforç econòmic i de qualitat, els ramaders han vist com les ajudes oficials promeses per fer l’adaptació, una part amb fons catalans, una altra amb diners de l’Estat espanyol i també de la Unió europea, s’han reduït a gairebé el 50% del que s’havia compromès.
A més, la cirereta del pastís ha estat també la problemàtica que la implantació d’algunes espècies protegides suposa per als ramaders, en clara al·lusió a la política de repoblar zones de muntanya amb ossos i voltors. “No pot ser que les autoritats decideixin una política determinada i després no es facin càrrec de la seva gestió”, ha dit Cavall.
Però, els agricultors tenen altres greuges menys definits, que tots junts van vessar el got de la seva indignació: “a la gent de ciutat no se li acudiria entrar a cada d’un veí i agafar-li pomes del frigorífic”, deia Cavall, posant de manifest una pràctica habitual com és que gent del medi urbà en passar davant d’una plantació de fruites ‘agafi pel seu consum particular.
Els agricultors reivindicaran dissabte el seu doble paper. Per una banda són productors d’aliments que quan passen a la transformació industrial suposen una facturació que supera els 50.000 milions d’euros. I de l’altra reclamen que les comarques catalanes tinguin també serveis suficients per fer possible que els habitants del medi rural puguin viure-hi amb suficiència. “creiem que cal que en les comarques de l’interior hi hagi possibilitats de rebre atenció sanitària, educativa, de cultura o de telecomunicacions, equivalent a la que hi ha a les zones més metropolitanes”, ha dit Cavall.
El sector primari dóna feina directa a Catalunya a l’1% de la població activa, hi ha aproximadament unes 60.000 explotacions. A més, com s’ha produït una descapitalització humana, hi ha aproximadament un 0,9% de persones assalariades en aquest àmbit, segons va explicar el responsable de CCOO, Joan Carles Gallego.
El líder de CCOO, va assegurar: el 28 de gener serem amb Unió de Pagesos com a reconeixement de la representativitat d’aquesta organització”. En segon lloc va afirmar: “nosaltres diem que no hi ha país sense indústria, però això implica també que no hi ha país sense equilibri territorial”. A més, va reivindicar la importància del sector alimentari, “que és el més important en la indústria de Catalunya”. I va afegir amb una sentència: “sio volem que el sector agroalimentari tiri endavant, necessitem la pagesia”.
Laura Pelay, vicesecretària de la UGT de Catalunya va manifestar “la UGT de Catalunya donem suport a la marxa pagesa perquè ens sembla que es dirimeix és el nostre model de país”. En aquest sentit va afegir: “nosaltres defensem sempre un model de país equilibrat, i no el tindrem sense un sector primari digne”. En aquest senti, va indicar que “quan reclamem que la recuperació econòmica arribi a tothom, no només a les estadístiques, estem dient que arribi també al sector primari, a la pagesia, als sectors rurals”. Es va referir a la reclamació d’un model de país, que va definir amb equilibri territorial: “no podem tenir unes zones amb velocitat de primera per a les zones urbanes i de segona per altres àmbits, com els rurals”.
Per la seva banda, Maria Recuero, líder de la USOC, es va referir al necessari equilibri entre les lleis ambientals i l’activitat econòmica. A més ha reivindicat el reconeixement de la representativitat democràtica al camp de Catalunya. La responsable del tercer sindicat català ha abundat en la idea de la necessària convivència entre activitat rural i activitat industrial allà on coincideixen, de manera que no passi que “un excés de legislació no ajudi a l’equilibri territorial”.