Una treballadora del grup Vincci Hotels va ser sotmesa a assetjament sexual. Ho va denunciar i posteriorment va ser acomiadada, tot i que estava embarassada. No va callar, ho va reclamar judicialment a través dels serveis legals de CCOO i la sentència li ha donat la raó. El jutjat social 3 de Barcelona ha estimat la demanda i la sentència obliga la companyia a readmetre aquesta treballadora i a més a pagar-li una indemnització de 10.000 euros per danys i perjudicis, segons informa CCOO.
L’assetjament va ser fet per un company de feina, segons fonts de la defensa de la treballadora, que va enviar en el seu dia una carta a la direcció de l’empresa informant que havia sofert assetjament sexual per part d’un company. També va informar, en la mateixa missiva, d’una reunió mantinguda amb el director de l’hotel i altres directius on se li va demanar que no denunciés el cas. En aquesta reunió no se li va facilitar el protocol d’assetjament. Posteriorment, la treballadora va informar que estava embarassada i setmanes més tard va ser acomiadada. En cap moment es va aplicar cap protocol establert a l’empresa en casos d’assetjament sexual, afirma el sindicat.
Montse Arcos, advocada que ha dut el cas, explica que un cop asssabentat el sindicat de la situació que patia la treballadora es van intentar posar en contacte amb l’empresa: “els vam enviar dos burofax en els quals els informàvem de la situació i també els indicàvem que l’empresa té un protocol per abordar situacions com aquesta”, i tot i això, l’empresa no va actuar. “Només ens van dir que van entrevistar alguns treballadors sobre què havia passat, i ens van informar que no hi havia res a fer”, indica Arcos.
Precarietat per culpa del procés
En el seu comunicat, CCOO valora positivament l’actitud valenta de la treballadora, que va decidir no callar i posar el cas en mans del Gabinet Tècnic Jurídic del sindicat l’assetjament i la discriminació patida a l’empresa.
Un aspecte que completa el quadre és que la treballadora acomiadada, després de denunciar assetjament, tenia un contracte precari. Aquesta situació, la de la precarietat en la feina, l’empresa la va justificar apel·lant al procés polític que ha viscut Catalunya, cosa que el jutge en la sentència desacredita.
Curiosament, l’empresa no va intentar cap negociació prèvia al judici ni va intentar cap arranjament que impedís una sentència com la que s’ha produït, afirmen a CCOO. Un aspecte que remarquen és que cap altre treballador es va presentar a declarar, cosa que en l’organització sindical es llegeix com por a ser assenyalats.