Fa una setmana la Generalitat de Catalunya anunciava “El SOC destina 14,4 milions d’euros a un programa de primera experiència professional de joves en les administracions públiques”. A primera vista pensaríem, que bé, polítiques per a la joventut, oportunitats laborals dignes i reforç al sector públic, però a mesura que s’aprofundeix en la notícia, el detall deixa de quadrar.
Per començar pel principi, tot i que l’anunci no ho esmenta, aquest programa és una de les iniciatives d’inversions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) presentat pel govern d’Espanya el mes d’abril de l’any passat, concretament correspon a la inversió número 1 “Ocupació Jove” del component 23 anomenat “Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu”, és a dir, és un programa elaborat pel govern d’Espanya i aprovat per la Comissió Europea per rebre els fons Next Generation, aquest últim punt, casualment, sí que es troba esmentat.
En el PRTR es troba el programa detallat amb els objectius, beneficiaris, pressupost i característiques que aquest hauria de complir, que, a la vegada, es concreta en l’Ordre TES/1152/2021, de 24 d’octubre, del Ministeri de Treball i Economia Social, per la qual s’estableixen les seves bases d’aquest programa. En resum, els beneficiaris i les condicions que han de regir el programa es troben extensament descrites en el PRTR i l’Ordre.
Sembla que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) o bé no les ha llegit a fons la normativa o bé ha decidit unilateralment canviar-ne les condicions. Comencem amb el que explica l’anunci, el SOC “subvencionarà la contractació en pràctiques de més de 600 joves menors de 30 anys durant 10 mesos a diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes públics.”, és a dir, que segons aquest enunciat només es beneficiarà del programa la Generalitat i els seus organismes, no s’esmenta en cap cas a les entitats locals, que es troben clarament identificades tant al PRTR com a l’ordre del Ministeri que conté les bases, com una de les administracions públiques beneficiàries d’aquest programa. Podríem pensar que és un error de l’anunci, però no, doncs trobem que a la Resolució EMT/3881/2021, de 27 de desembre, per la qual el SOC obre la convocatòria anticipada per a l’any 2022, deixa completament fora a les entitats locals com a administracions beneficiàries per aquest any, demostrant no només la seva deslleialtat institucional sinó la deslleialtat a la vocació de transversalitat institucional del programa, que volia ser una oportunitat per als i les joves a tots els nivells, estatals, autonòmics i evidentment també locals. L’aposta de futur pel territori es demostra precisament amb mesures com aquestes.
Però no és només en aquest punt que la Generalitat ha decidit restringir de forma unilateral qui es beneficiarà d’aquest programa, l’anunci diu “seran beneficiàries les persones joves en situació d’atur d’entre 16 i 29 anys que hagin complert la seva etapa formativa”, fins aquí compleix el que estableix el PRTR i l’ordre amb les bases, però continua així “hauran d’estar en possessió d’un títol universitari, de formació professional de grau mitjà, superior o equivalents, o un certificat de professionalitat.”, vaja, aquí trobem la segona deslleialtat del Govern a l’objectiu del programa, decideix excloure a les persones joves que no disposen d’un títol universitari o d’un grau de formació professional, amb altres paraules, exclou a les més joves que per raons d’edat no han pogut assolir cap d’aquestes formacions i per descomptat exclou a les persones joves amb la seva etapa formativa finalitzada, tal com s’establia al PRTR i a l’ordre del Ministeri, però que no tenen un grau o un títol universitari.
Poden semblar detalls, però és en el detall en el qual es desenvolupen les polítiques públiques que les fan inclusives o excloents especialment per a les persones que més ho necessiten. Aquest programa, que va sorgir d’una modesta idea d’un grup de persones joves durant el confinament, per oferir a tota la joventut espanyola una oportunitat de futur, independentment de la seva formació, de treballar en allò que ens és comú com a ciutadans i ciutadanes, el sector públic, i que a la vegada fossin aquests joves que nodrissin a l’administració amb la seva pròpia visió, en resum, aquest volia ser un programa inclusiu, generador i emancipador ciutadà.
Desgraciadament, amb una visió restrictiva, elitista i excloent, el Govern de la Generalitat ha decidit privar a les persones joves que no tenen un determinat “nivell” d’estudis, i a les administracions locals, la més propera a la ciutadania i el territori, d’aquesta experiència que, podria ser enriquidora no només per a les persones que hi participessin sinó per a tota la ciutadania. Una nova oportunitat de generar servei civil perduda.