Els treballadors i representants sindicals de l’empresa Incriyen, antiga Indox, amb seu a Tàrrega, han decidit, finalment firmar l’acord que implica acceptar l’extinció de la seva ocupació i el tancament de l’empresa. Això obrirà el camí al procés d’entrada de nous inversors i a la reobertura de la nova societat.
L’acord, segons fonts sindicals coneixedores de les negociacions implica que l’administració concursal posi en marxa el mecanisme d’adjudicació de l’antiga Indox a les empreses que han fet ofertes en ferm i les han fet arribar al jutge que porta el cas.
Les propostes que han arribat a la taula de l’administració concursal són almenys tres. Algunes d’aquestes ofertes es van comentar a l’assemblea de treballadors que va donar el vistiplau a l’acord. Tanmateix, les fonts consultades no revelen noms. Això no obstant, ses sap, que una de les ofertes millor valorades tindria com a valedor un grup empresarial català associat amb un fons d’inversió que ha fet almenys dues operacions industrials a Espanya.
Sobre la taula hi ha dues ofertes internacionals més. Una de capital holandès i una altra xinesa.
Les pròximes passes en aquest llarg camí serà la decisió del jutge, que fixarà els criteris de puntuació a partir dels quals es donaria el vistiplau a l’operació. Un d’aquests punts és la conservació de llocs de treball.
Els socis esmentats adquiririen el 51% de l’antiga Indox, mentre que la resta seria assumida per la Generalitat, segons es va comprometre en el seu dia el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig.
La guia de tot el procés seria el pla de viabilitat que es va elaborar a petició del Govern. El programa suposava fer una inversió a curt termini de 2 milions d’euros, seguida per una segona operació de consolidació de 4 milions més. Amb aquests fons i en una primera etapa es podria donar feina entre 50 i 60 treballadors de la plantilla actual, que s’acosta a les 200 persones. En un termini de 3 anys el pla considera que s’haurien recol·locat 110 treballadors. Per als que no poguessin continuar a l’empresa, el departament d’Empresa i Ocupació posarà en marxa un pla d’acompanyament perquè es puguin reciclar professionalment i, si és possible, trobar nova feina. A més, també s’han pensat mecanismes per prejubilar als operaris amb l’edat més propera al retir.
La firma del pacte està prevista per aquest dijous a Barcelona.
El conflicte de l’antiga Indox ha mobilitzat la societat civil de l’Urgell en ple. En primer lloc els treballadors, que durant molts mesos van suportar la tensió tot i que van estar mesos sense cobrar. Tots han valorat molt positivament el seu capteniment. Després, els sindicats, CCOO i UGT, que han dut el pes de la negociació. També hi ha hagut moviment a diferents nivells: institucional, polític i fins i tot social. Darrere d’aquest moviment hi ha des dels alcaldes de la comarca, passant per diputats de tots els colors i autoritats com la Diputació de Lleida i la Generalitat.