Un acord en el context de la mediació prèvia a l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) n’ha evitat l’aplicació. L’empresa asseguradora Axa Interpartner, membre del Grup AXA, va presentar el seu pla d’acomiadar 54 treballadors, en concret 38 a la delegació de Barcelona i 16 a la de Madrid.
Després d’una vaga de vint-i-quatre hores convocada dilluns per Comissions Obreres (CCOO) i d’un període de negociació entre empresa i mesa sindical, conformada per UGT en majoria i CCOO, l’ERO ha quedat suspès. Com a contrapès, els dos sindicats majoritaris van acordar amb Axa presentar una llista de 45 treballadors que seran acomiadats voluntàriament.
Sergio Calahorro, secretari d’acció sindical CCOO Serveis, reconeixia que en cas de no assolir la xifra s’hauria de tancar el període de consulta sense acord i, per tant, “l’empresa aplicaria el que volgués i l’única sortida que tindríem seria demanar la nul·litat”. Amb tot, aquest escenari queda descartat. L’acord es va signar ahir a la tarda després que els sindicats hagin presentat a Axa una llista amb 51 voluntaris, sis més dels acordats i tres menys de les persones que haurien quedat afectades per l’ERO.
La CGT, com CCOO, no accepta els motius de l’ERO que presentava l’empresa
Quant a la ubicació de les persones que marxaran hi ha hagut molta més flexibilitat de la que pretenia l’empresa. No només geogràfica, sinó també dins dels departaments de l’empresa. El portaveu de CCOO explica que Axa pretenia retallar personal de la secció de Llar i Jurídica-Legal, però en ser acomiadaments voluntaris, l’oferta es va obrir als més de 800 treballadors de l’empresa, incloent-hi l’àrea d’Automòbil o Salut.
On sí que s’ha posat el focus és en l’antiguitat dels voluntaris a l’empresa. “L’acord busca que surti la gent més jove, perquè Axa no vol assumir el cost de les prejubilacions”, explica el sindicalista. Per això, s’ha incentivat amb un plus econòmic la sortida dels més nous a l’empresa. En aquest sentit, qui tingui una antiguitat inferior als sis anys rebrà una indemnització de 33 dies de salari per any de servei i un incentiu de 8.000 euros bruts.
Les persones que hagin treballat a Axa entre sis i deu anys rebran, a banda de la compensació de 45 o 33 dies per any treballat, un plus de 4.000€. Pels que fa més de deu anys que hi treballen, el pagament serà de 45 o 33 dies de salari per any a l’empresa, però sempre amb un topall màxim de 40.000€.
La CGT anul·la la vaga indefinida
El procés negociador amb l’empresa s’ha dut a terme en una mesa en què només estaven representades, en proporció de tres quartes parts i un quart, UGT i CCOO respectivament. La CGT, amb tot, també ha participat de les reivindicacions. Fonts del sindicat anarcosindicalista critiquen que “CCOO i UGT van decidir vetar de la mesa negociadora” el seu sindicat i parlen d’un “panorama d’opacitat i obscurantisme fins a l’últim moment, amb informació inexistent fins que la negociació havia avançat uns dies”.
La CGT, com CCOO, no accepta els motius de l’ERO que presentava l’empresa. “S’ha presentat un ERO a una empresa on l’activitat no s’ha vist afectada per la pandèmia”, expliquen. Així mateix, totes dues posicions sindicals afirmen que hi havia la possibilitat de recol·locar els treballadors en altres departaments on hi ha mancança de personal. “No ens sobra ningú i ens trobarem un escenari de treball excessiu, ja que avui dia, sense que s’hagin efectuat els acomiadaments, ja se’n pot considerar”, diuen fonts de la CGT.
Per tot plegat, els anarcosindicalistes havien convocat una vaga indefinida a partir d’avui. La mobilització ha quedat “anul·lada però no desconvocada, fins a revisar els acords assolits” i fins a “ratificar per escrit que ningú és acomiadat contra la seva voluntat o sense garanties legals”, diuen. La CGT considera que els acomiadaments acordats són “un fracàs estrepitós” i llencen una pregunta retòrica: “Com de dolentes són les condicions de treball perquè tantes persones es presentin voluntàries a marxar tot hipotecant el seu futur?”.