Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

UGT de Catalunya posa en tensió la seva militància per aconseguir que l’any 2018 no sigui un any «fallit» com ha reconegut el seu secretari general, Camil Ros. El sindicat està disposat a jugar fort en aquest envit. El primer pas en aquest camí mobilitzador és la vaga de dues hores convocada contra la bretxa salarial, a la que també cal sumar l’acció al carrer que es va per dignificar les pensions, que, segons la campanya ugetista, han estat revaloritzades amb ‘una merda’ per part del Govern del PP.
Per això, en l’assemblea que anualment realitza, hi ha participat el màxim responsable de la UGT espanyola, Josep Maria Àlvarez. La trobada s’ha fet a les cotxeres de Sants, on el seu recinte central s’ha omplert de gom a gom.
Suport a la direcció catalana
Camil Ros ha fet una breu intervenció en la qual ha explicat que l’assemblea «és una demostració de força i d’autoestima de la UGT». S’ha referit al fet que el 2017 havia estat un any sense fruits per als treballadors i ha emplaçat a trencar aquesta dinàmica el 2018 posant com a elements claus en el canvi les mobilitzacions a favor de les pensions i per la igualtat de les dones el 8 de març vinent. També ha fet un incís per reclamar que el Govern de Catalunya es formi «com més aviat millor, perquè necessitem per poder criticar la seva política social» ha afirmat amb ironia.
En una trobada amb la premsa prèvia a l’assemblea, Àlvarez ha mostrat la seva coincidència amb la direcció de la UGT de Catalunya. Ho ha fet amb contundència, potser per fer callar els qui voldrien veure-hi posicions diferents. «La UGT és una organització plural, transversal, que volem que s’assembli al màxim a allò que és el país», ha dit.
Àlvarez ha qualificat el 2018 com un any de mobilitzacions. Ha parlat de les que fa un temps es duen contra l’augment de les pensions. En aquest sentit ha dit que el sindicat que dirigeix treballarà conjuntament amb tots els que vulguin dignificar les pensions. Per això ha afirmat, «cal la derogació total de la reforma que va aplicar el PP l’any 2013».

El secretari general de la UGT d’Espanya ha qualificat la pujada de les pensions del 0,25% com «una merda» i ha comparat aquest increment amb els enormes guanys de les empreses elèctriques i els bancs. Àlvarez ha criticat la proposta d’un club d’empresaris d’allargar la vida laboral fins als 75 anys. Ho ha contraposat amb la idea que la productivitat que aconsegueixen avui les empreses multiplica per molt la que tenien quan es va decidir que les pensions es cobrarien a partir dels 65 anys. A més, ha defensat l’edat dels 65 anys tenint en compte que és un mecanisme de repartiment de l’ocupació amb els joves i de redistribució de la riquesa per al conjunt de la societat.
El segon gran eix de la intervenció d’Alvarez ha estat la crida a la vaga del 8 de març. L’ha relacionat amb la lluita contra la bretxa salarial d’homes i dones, però també com un mecanisme contra tot tipus de discriminació de la dona. En aquest sentit ha indicat que si hi ha menys denuncies d’assetjament a la feina, però que això no vol dir que n’hi hagi menys sinó que hi ha molta por a denunciar.
La vaga del 8 de març comptarà, ha dit Àlvarez, amb tota la força de la UGT, que la veu com una primera fita en un procés de mobilització continuada que vol arraconar el govern central fins que aquest s’avingui a negociar millores socials substantives.
S’ha referit Àlvarez a la reclamació que UGT duu als convenis de manera que el salari mínim contemplat en aquests acords sigui de 1000 euros. Ha posat en el punt de mira les empreses multiservei. Ha recordat que fa un temps la UGT «va acabar amb les pràctiques de les Empreses de Treball Temporal (ETT) amb una esmena al Congrés que les obliga a pagar els mateixos salaris que les empreses per a les quals treballen». En aquesta línia emmarca el sindicat la reclamació que en els convenis el salari mínim no sigui inferior als 1000 euros. En aquest sentit ha recordat que la proliferació d’empreses multiservei ha fet que les cabreres de pis dels hotels, que per conveni cobraven 1.200 euros rebin ara el salari mínim interprofessional en exterioritzar les empreses aquest servei.