La batalla judicial d’UGT contra les retallades a l’administració pública catalana segueix endavant. El sindicat presenta aquest dimarts un recurs contenciós administratiu contra la decisió del Govern de reinstaurar una retallada del 5% dels sous públics de l’any 2012.
En la partida d’escacs que juguen l’administració i UGT aquest és un pas més. Recordar que el 2012 la Generalitat va prendre un primer acord de govern que suposava una retallada del 3% als salaris del sector públic català. Més tard va derogar aquesta retallada i la va substituir per una segona mesura del mateix tipus, però que implicava una reducció salarial del 5%. Però, vet aquí, que als volts de nadal, el govern Espanyol va retallar per a tota l’administració pública per valor d’un 7%. Veient que aquesta darrera retallada encaixava millor que l’anterior en els comptes de l’executiu, el Govern va derogar l’aplicada per valor del 5% i es va acollir a la decidida per a l’Administració central.
Posteriorment UGT va encetar, a Catalunya, la campanya de denúncies judicials demanant el retorn de 44 dies de la paga extra de l’estiu que els treballadors haurien meritat però que la Generalitat va retallar de forma incorrecta. Aquesta campanya va concloure amb milers de sentències favorables a les tesis del sindicat. Davant d’aquest èxit UGT ha iniciat, també denuncies que tenen a veure amb retallades de 2013, de les quals en algun cas ja es tenen sentències contràries a la Generalitat.
L’acord de Govern de la Generalitat que suposava el pagament dels 44 dies meritats de l’extra de 2012 amagava, segons Xavier Casas, d’UGT, una trampa. Quina?, doncs, que de forma paral·lela recuperava la retallada del 5% que va derogar l’any 2012. Això feia que la quantitat a pagar als funcionaris i treballadors públics disminuís de forma dràstica. Precisament contra aquesta darrera decisió és que UGT torna a recórrer en forma contenciosa.
Xavier Casas creu que igual que en ocasions anteriors, aquesta batalla serà guanyada pels treballadors, perquè els jutges no entendran aquesta recuperació d’una retallada que el mateix executiu català havia derogat. Per tant, explica: «No em sembla que el Govern estigui en disposició poques setmanes abans de les municipals de fer un nou decret de retallada d’un 5%», tot i que admet que la mesura podria suposar ajornar cobrar la part objecte de recurs. Tanmateix, té clar que «si guanyem, demanarem també interessos, com en les sentències anteriors».
Les jugades en el tauler d’escacs se succeeixen perquè l’operació és important. Les retallades van afectar en el seu moment uns 200.000 treballadors públics de Catalunya, que si se sumen els que tenien els salaris vinculats al sector públic, com ensenyament concertat o sanitat concertada, feien ascendir la xifra fins a 300.000 persones. Traduït en diners en aquesta partida es juguen directament uns 200 milions d’euros, que podrien arribar fins a 300 amb tot el sector vinculat amb l’administració, explica Casas.