UGT de Catalunya insta a normalitzar el 2008 la situació política i començar a parlar d’aspectes urgents per a la ciutadania, com la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), el Pacte Nacional per a la Indústria o més en genèric, com combatre la pobresa, segons ha dit Camil Ros, secretari general de l’organització en una trobada amb mitjans de comunicació. «Ara hauríem d’estar manifestant-mos per uns pressupostos socials i uns salaris dignes, però la situació no ho ha permès», ha indicat. Com a conclusió, Ros ha augurat que el 2018 serà un any de «negociació i mobilització per recuperar salaris i drets».
Ros ha qualificat el 2017 com «un any perdut» en aspectes laborals i de drets de les persones «totes les dades són dolentes, ha augmentat la precarietat, la pobresa, els salaris no han pujat i per contra hem vist com augmentava el PIB i els beneficis empresarials», ha dit el líder de la UGT.
El responsable sindical ha instat els parlamentaris escollits a constituir el Govern, i ha ‘desjudicialitzar’ la política i ha desitjat que «els que hi ha a Brussel·les tornin, i si hi ha d’haver un judici, ja es veurà». Mentrestant, ha apostat perquè la Generalitat tingui un govern, el més sòlid possible, que obri el diàleg amb Madrid, «sense condicions». Tanmateix ha deixat clar que «la política a Catalunya no l’ha de dictar el Tribunal Suprem sinó el Govern de la Generalitat».
I al Govern de la Generalitat li correspondria entomar aquest any reptes importants, com impulsar de nou el Pacte Nacional per a la Indústria, aturat per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, o impulsar la Renda Garantida de la Ciutadania, que no s’ha aturat, però que ha fet la viu viu des de la intervenció de la Generalitat.
Problemes a Comforsa
Un cop passades les eleccions Ros considera que cal deixar sense efecte l’article 155 que, en la seva opinió ha entorpit, fins i tot que «a la Generalitat es puguin comprar bolígrafs». Tanmateix ha desvelat que la situació va posar en perill la continuïtat de l’empresa Comforsa del Ripollès, que va estar a punt d’anar a un concurs de creditors perquè no s’aprovava des de Madrid una ampliació de capital d’aquesta empresa pública.
Ros ha considerat que les darreres eleccions han deixat la correlació de forces en política «si fa o no fa igual com estaven abans», tot i que ha valorat positivament l’alt nivell de participació assolit.
De cara a l’any que comença Camil Ros creu que a Catalunya s’han d’afrontar reptes importants. Un és la negociació amb les patronals l’Acord Interconfederal de Catalunya (AIC), on no es tracta mai d’increments salarials però si de millores en les condicions de treball i reforçar la negociació col·lectiva a Catalunya. En aquest sentit ha recordat el pacte assolit en l’àmbit estatal per la pujada del salari mínim, que «no és satisfactori, però considerem que ha d’empènyer a l’alça la resta de salaris, especialment els de sectors com les empreses multiservei». Segons ha indicat, el Govern central considera que la pujada del salari mínim afectarà unes 100.000 persones a Catalunya. No obstant això, UGT manté la reivindicació que els salaris pactats en conveni no baixin mai dels mil euros.
Sobre les empreses multiservei, que es veurien afectades per la pujada del salari mínim, Ros ha fet un advertiment: «aquestes empreses han de decidir si entren en la via de la normalització de salaris i condicions de treball a les bones o a les dolentes». En aquest sentit ha recordat que a finals dels anys 90 del segle passat ja es va fer una batalla important contra les Empreses de Treball Temporal (ETT), que ara han normalitzat la seva presència a les empreses evitant la competència il·legal amb empreses dels mateixos sectors on operen. En aquest sentit ha avisat que «les empreses multiservei ja no estan limitades al sector de l’hostaleria, comencen a proliferar a la indústria, un sector amb salaris i condicions que fins ara eren satisfactòries». Això ha fet recordar a Ros la reivindicació de derogar la Reforma Laboral. «Només tombant l’article de la reforma que dóna preeminència al conveni d’empresa, el problema de les multiservei se solucionaria», ha dit.
Ros, ha qualificat de «xantatge» l’anunciada retallada de més de 700 milions dels fons de la Generalitat. «Crec que el que hi ha és una operació per forçar que els partits polítics aprovin els pressupostos, però si hi ha retallades, ens manifestarem en contra», ha assegurat.