UGT i Comissions Obreres responsabilitzen al ministeri d’Indústria d’actuar desproporcionadament en relació amb l’empresa Inovyn Solvay. També acusen Red Eléctrica Española (REE) per haver actuat de manera “poc eficaç” perquè no hauria assenyat adequadament les errades que l’empresa hauria comès, cosa que nova permetre que Inovyn Solvay reaccionés a temps amb una gestió adient de la interrumpibilidad que es va comprometre a aplicar en l’anterior subhasta elèctrica. Fet i fet, aquest conjunt de despropòsits posa en perill 500 llocs de treball directes a la factoria de Martorell i 2.000 llocs indirectes, segons fonts sindicals.
El fet és que en no complir les condicions requerides la multinacional amb planta a Martorell ha quedat expulsada del contracte d’interrumpibilidad. Això suposa que Inovy Solvay deixarà de rebre uns 50 milions d’euros els anys 2015 i 2016 fruit de la decisió del ministeri d’Indústria.
Uns 500 llocs de treball en perill
En la reunió de la Mesa de l’Energia, CCOO d’Indústria i FITAG-UGT els dos sindicats han qüestionat el paper jugat per REE,que no hauria comunicat de manera convenient a l’empresa les errades que aquesta societat amb majoria de capital públic hauria comès en no avisar tal com calia Inovy Solvay de les errades detectades cosa que hauria donat temps a l’empresa a solucionar-les.
La sanció ha suposat un fort sotrac per als treballadors i treballadores de la planta d’Inovyn Solvay. La pèrdua de la subvenció dels esmentats 50 milions d’euros arriba just quan la multinacional havia de confirmar si realitzarà una inversió econòmica molt important per adaptar la fàbrica a la normativa ambiental i substituir l’electròlisi de mercuri per la tecnologia de membrana.
Els dos sindicals a la vista de la sanció imposada a Inovyn Solvay pel ministeri d’Indústria, han reclamat l’administració a obrir una taula de negociació junt amb l’administració autonòmica per tal de veure la manera de mantenir la competitivitat de la planta i preservar també els llocs de treball directes i indirectes. La societat fa 40 anys que funciona a Martorell. Des de l’any 2007 ha pogut evitar els efectes més durs de la crisi amb la lluita i l’esforç de la plantilla. En aquest sentit, CCOO i UGT creuen que el sacrifici no es pot haver fet en debades.