Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

UGT de Catalunya alerta del fet que l’atur, que baixa entre els treballadors joves, creix al mateix temps entre els majors de 45 anys. A més, el sindicat destaca que continua augmentat la precarietat en l’ocupació.
El mes de novembre l’atur va pujar per cinquè mes consecutiu a Catalunya, 2.915 persones més estan en situació d’atur, situant la xifra total en 390.182 persones. L’increment intermensual ha estat d’un 0,75%, tot i que la reducció interanual ha estat d’un 1,07% (-4.223persones).
La mirada del sindicat se centra en l’evolució per edats de l’atur a Catalunya. L’atur juvenil baixa un 8% respecte el mes passat. Però ha incrementat entre les persones majors de 45 anys un 1,13%. Tot i que és cert que ambdós col·lectius presenten petits decrements respecte al mes de novembre de l’any passat (-1,13% per les persones menors de 25 anys i -0,27% per les persones majors de 45 anys).
L’atur s’ha incrementat especialment en el sector serveis (+4.853 persones), de fet, l’atur en aquest sector ha augmentat en 30.259 persones en els darrers 5 mesos, coincident amb els mesos que portem consecutius de pujades d’atur i representant el 92% de l’increment de l’atur des del mes de juny.
A novembre la contractació va caure respecte el mes anterior, amb 56.329 contractes menys signats (-17,7%), i també cau respecte al mes de novembre de l’any passat amb 18.591 contractes menys (-6,6%).
El pes que té la contractació temporal en el mercat laboral català explica perquè la majoria de la caiguda de la contractació ha sigut en aquest tipus de relació laboral, tot i així, en termes relatius la caiguda de la contractació indefinida ha sigut més forta (-25,5%) que la temporal (-16,3%). Interanualment la caiguda de la contractació indefinida ha estat també superior (-9,9%) a la caiguda de la contractació temporal (-6%).
En concret, la contractació indefinida té menor pes sobre la contractació total que ara fa un any: l’any anterior la contractació indefinida representava el 15,% del total de la contractació, aquest novembre és el 14,5%.
Alternatives
Per canviar la situació, el sindicat considera que ara més que mai és necessària la derogació de les reformes laborals, que segueixen precaritzant el nostre mercat de treball, sense que els beneficis empresarials de la “recuperació econòmica” no han revertit en les persones treballadores, que cada vegada són més pobres.
També cal, estendre i millorar la protecció de la negociació col·lectiva: el conveni col·lectiu de sector com a peça clau i vertebradora.
Aconseguir salaris dignes: Pujades salarials i recuperació del poder adquisitiu: Cap conveni per sota els 14.000 €!
Reducció i ordenació del temps de treball: Cap a la jornada de 32 hores setmanals.
Lluita contra la precarietat en el treball de les noves formes de treball: exigim igualtat de condicions laborals a les plataformes digitals, a les empreses multiservei i a les falses cooperatives.
Aquestes reivindicacions formen part del decàleg sobre negociació col·lectiva, elaborat per UGT en relació amb l’any 2020.