UGT, en un comunicat, ha estat molt crítica amb les dades corresponents al primer trimestre de l’EPA. A més de destacar l’increment de l’atur i el descens de l’activitat, el sindicat d’origen socialista apunta dades preocupants per a Catalunya: «al país hi ha 109.700 llars que no tenen cap perceptor d’ingressos, 239.000 habitatges tenen tots els seus actius desocupats i 214.000 llars tenen tots els seus treballadors assalariats amb contractes temporals».
Pel que fa a la població jove, la taxa d’atur durant aquest trimestre se situa en un 45,65%, un 25,6% per sobre de la taxa d’atur general, i la taxa de temporalitat dels joves s’ha situat en el 54,37%.
Ni tan sols l’inici de la Setmana Santa, a finals del mes de març, ha servit per recuperar l’ocupació i reactivar l’economia, i aquest trimestre moltes persones han deixat de buscar feina el que ha fet caure la població activa.
Amb totes aquestes dades i malgrat la reducció de la taxa d’atur i la creació d’ocupació respecte a l’any anterior, la UGT de Catalunya no pot valorar positivament les dades de l’EPA del primer trimestre de 2015.
UGT afirma com a colofó que: «amb l’excusa de la sortida de la crisi, els governs han desenvolupat polítiques econòmiques restrictives i austeres que han tingut com a resultat la creació d’ocupació a qualsevol preu, on l’únic que s’està valorant és la quantitat i no la qualitat dels llocs de treball que es creen. En aquest sentit, sí que és cert que ha disminuït l’atur i que s’ha creat ocupació respecte a anys anteriors, però més enllà dels anuncis de l’inici de la recuperació econòmica, l’ocupació creada és precària, temporal, parcial i de curta durada».
Per tot plegat demana situar la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat com a acció prioritària, amb mesures que impulsin la reactivació econòmica.
Situar les persones com a l’objectiu prioritari: les que estan en situació d’atur, perquè cada vegada tenen més dificultats per trobar una ocupació que asseguri el seu nivell adquisitiu; i les que treballen, perquè cada vegada ho fan amb condicions més precàries, amb més temporalitat, parcialitat i sous més baixos.
La reactivació de la demanda interna mitjançant la pujada dels salaris, la qual cosa portarà la creació d’ocupació i la millora de les condicions de treball.
Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació, per a fer front a la situació d’atur de les persones treballadores del nostre país, incrementant les partides pressupostàries destinades a l’orientació, la qualificació professional, a l’acompanyament a la inserció al mercat de treball i a la millora dels serveis públics d’ocupació.
Desenvolupar polítiques dirigides als col·lectius amb més dificultats d’inserció laboral com les persones majors de 45 anys, les persones que han esgotat les prestacions per desocupació, o les persones joves.