La UGT de Catalunya en vista de l’augment de l’atur del març, que a Catalunya ha suposat un augment de 21.883 persones, tot i no comptar els ERTO, denuncia que part d’aquesta pujada de l’atur ve provocada perquè moltes empreses han optat per acomiadar els seus treballadors i treballadores en lloc de fer mesures de flexibilitat interna o ERTO per aquelles que en tinguin causa.
En segon lloc, la UGT denuncia “l’oportunisme i l’abús que per part de moltes empreses s’està realitzant amb la presentació d’ERTOS de força major de manera injustificada, que no responen a les causes que al·leguen, i la falta de corresponsabilitat amb les seves plantilles per superar la crisi. Reclamem que es faci una revisió exhaustiva de tots aquests ERTOs per tal que aquelles empreses que s’han intentat aprofitar recursos públics de manera injustificada siguin sancionades i hagin de retornar les prestacions rebudes”.
El sindicat també reclama que les empreses que presenten ERTO per COVID-19 incloguin els treballadors i treballadores fixos discontinus. A més, insta que els treballadors i treballadores d’ETT que han sigut acomiadats arran de la crisi sanitària siguin inclosos en els ERTOs que han d’efectuar les ETT.
Finalment UGT fa una crida les organitzacions empresarials a trobar solucions compartides, des d’un compromís de corresponsabilitat per fer front a la crisi i un compromís mutu amb els sectors públics, mitjançant la concertació institucional i social.
Quan a les dades concretes, el sindicat destaca que l’atur ha augmentat a totes les demarcacions provincials. També que “tot i que hi ha més desocupació masculina, la de les dones ha crescut més”.
L’atur ha crescut més entre els més grans de 45 anys al març, +6.743 persones, +3,19%, i interanualment en 9.069 persones (+4,33%), representant el 52,38% del total de l’atur a Catalunya.
Respecte del mes anterior, l’atur s’incrementa a tots els sectors: als serveis (+17.620 persones), però també a la indústria (+2.552 persones), a la construcció (+1.377 persones), entre les persones sense ocupació anterior (+220 persones), i a l’agricultura (+64 persones). Interanualment l’atur puja en tots els sectors, a excepció de les persones sense ocupació anterior, on es redueix en 3.076 persones (-10,98%) i en l’agricultura, amb 668 persones menys en situació d’atur (-7,37%).
Dins del sector serveis on més ha crescut l’atur ha estat a les activitats relacionades amb l’ocupació (+5.115 persones), els serveis de menjar i begudes (+3.111 persones), el comerç al detall (1.588 persones) i els serveis d’allotjament (931 persones).
Finalment, UGT destaca que cau l’afiliació a la Seguretat Social, intermensualment en 41.015 persones i interanualment en 10.719 persones. Tot i que si es compara la dada de 29 de febrer i la de 31 de març, s’han perdut 130.513 persones afiliades a la Seguretat Social.