Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

UGT de Catalunya, ha constatat que les dades de l’atur registrat a la fi de l’abril mostren que ha baixat en 20.266 persones respecte del mes anterior, i a l’Estat espanyol la reducció ha estat de 129.281 persones. El sindicat vincula la disminució de l’atur a l’atur i l’augment de l’afiliació a la seguretat social a l’efecte que la Setmana santa té sobre l’ocupació. No obstant això constata que la situació ha dut més precarietat laboral: més contractes temporals, parcials, de curta durada i amb salaris més baixos.
Per tant, la UGT de Catalunya no fa una valoració positiva de les dades d’atur i contractació. «Al contrari, cada cop més es defineix més clarament el perfil de la persona treballadora que, tot i tenir una feina remunerada, presenta un sou de pobresa i perpetua les seves dificultats per arribar a final de mes», assegura.
En l’aspecte salarial assegura que L’ocupació creada en cap cas és ocupació de qualitat, com passa en les empreses de serveis integrals, que ofereixen llocs de treball a sectors estratègics amb salaris fins a un 40% per sota del conveni sectorial.
El sindicat ha fet la comparació de la situació actual amb la qual, en l’àmbit laboral hi havia el 2007, just quan va començar la crisi. En aquest sentit Ara hi ha gairebé 177.092 persones més en situació d’atur. També hi ha 162.969 persones menys afiliades a la seguretat social. A més,hi ha 6.356 joves més en situació d’atur. La temporalitat és avui 3,57 punts percentuals més alta i La cobertura de prestacions s’ha reduït en més de 25 punts percentuals.
Per canviar d’arrel la situació, el sindicat socialista planteja:
- La derogació immediata de les darreres reformes laborals imposades.
- L’impuls de mesures actives urgents per fomentar el creixement econòmic i un nou model productiu que generi més ocupació i de qualitat.
- L’increment del salari mínim interprofessional (SMI) fins al 60% del salari mitjà, tal com marca la Carta Social Europea, situant-lo en 1.000 euros.
- L’aplicació del conveni de sector a les persones treballadores contractades per empreses de serveis integrals per tal d’evitar “l’explotació laboral legal” de treballadors i treballadores.
- La persecució del frau en la utilització de la contractació temporal amb conseqüències econòmiques dissuasives d’aquesta mala praxi.
- L’increment de les mesures de control de la contractació i invertir recursos al Cos Superior d’Inspectors de Treball i Seguretat Social.
- Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.
- Garantir la cobertura social de les persones que ja han esgotat les prestacions per desocupació.