UGT celebra que Inspecció de Treball investigui denúncies sexistes i recorda que no acostumen a donar resultat

Només una denúncia respecte a l'oferta d'un saló eròtic que demanava voluntaris per cobrir llocs de treball que s'haurien de remunerar va acabar amb un expedient que va obligar a fer contractes

Redacció
 
 
 
Els llocs de treball objecte d'investigació afectaven al Mobile World Congress foto: Istock

Els llocs de treball objecte d’investigació afectaven al Mobile World Congress foto: Istock

La denúncia feta pel sindicat UGT de l’aparició d’ofertes de caràcter sexista per cobrir llocs de treball, per exemple d’hostesses, ha tingut un primer resultat: el Departament de Treball ha instat l’actuació de la Inspecció de Treball per substanciar si són certes i aplicar la llei en cas que es constati. Núria Gilgado, Secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya considera, tanmateix, que en la majoria dels casos a partir de les actuacions que davant de fets semblants iniciades per inspecció no han dut a cap resultat. Això ha fet que la denúncia sobre ofertes sexistes es repeteixi d’any en any, sense solució.

Fins a la data davant denúncies com les fetes per la responsable del sindicat català els resultats han estat majoritàriament negatius. “El que passa és que molts cops costa de rastrejar quines empreses hi ha darrere dels anuncis objecte d’irregularitats, i en cap ocasió s’ha pogut arribar fins a les empreses finals on les persones haurien de treballar, perquè en molts casos les demandes les fan agències i pot passar que qui fa el contracte sigui una empresa de multiservei i que les persones facin la feina, per exemple per marques consolidades i que presumeixen  de responsabilitat social corporativa”, diu Gilgado. En altres casos el problema rau en el fet que no es pot localitzar ni l’agència que ha posat els anuncis a Internet.

Només en un cas les reclamacions fetes per UGT van arribar a bon port, segons explica Gilgado. Va ser fruit de localitzar-se una oferta de feina fraudulenta d’un certamen eròtic que plantejava cobrir llocs de treball per part de voluntaris. “En aquell cas ens consta que es va fer una investigació i es va obligar l’empresa que demanava voluntaris a fer contractes”.

Pel que fa al cas plantejat en el qual s’oferia feina per a hostesses que suposava una remuneració més elevada si l’altura de les candidates superava 1,75 metres, mentre que es pagava menys a les dones l’alçada de les quals no arribés a la xifra abans esmentada. També es demanava que les aspirants a la feina havien de ser “llestes”.

Des del Departament s’ha subratllat que cal recordar l’oportunitat i la necessitat de denunciar qualsevol vulneració dels drets vigents de treballadores i treballadors, i molt especialment aquelles que puguin estar motivades per raó de sexe o orientació sexual.

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*