El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat dos cops els el recursos presentats per la patronal de la gran empresa Foment del Treball contra la convocatòria de vaga general realitzada per Intersindical_CSC i altres sindicats minoritaris per a aquest dimecres 8 de novembre.
La secció segona de sala del contenciós administratiu del TSJC ha rebutjat el recurs de Foment per protegir els drets fonamentals dels ciutadans a l’hora d’escollir realitzar la vaga o no. El motiu de fons no era si la vaga responia a causes laborals, con afirmava el sindicat o si tenia intencions polítiques com afirmava la patronal, sinó que el recurs s’ha via presentat en una instància que no tocava.
Unes hores més tard, Foment hi va tornar: va presentar recurs pen entendre que la vaga era política i no laboral, davant la sala del social del TSJC. Després d’escoltar les parts aquesta sala ha sentenciat que la vaga té causes laborals i que per tant desestima el recurs de la patronal. A més, no considera correcte, com demanava Foment, aplicar mesures cautelars a l’organització convocant. Per tant, l’aturada que ha instat el sindicat independentista és legal i els treballadors que ho vulguin fer estan coberts pel dret constitucional de vaga i no poden ser sancionats per les seves empreses si se sumen a la protesta. El que sí que hauran de fer és assumir els costos econòmics de la seva decisió, com en totes les vagues.
Respecte a la primera desestimació, els magistrats han recordat a Foment que la sala del contenciós administratiu no és la instància on recórrer una convocatòria de vaga, i que, en canvi, el recurs s’hauria d’haver presentat a la Sala Social.
Foment i el sindicat convocant de la vaga, I_CSC s’han trobat a primera hora de dimarts, 7 de novembre a la seu de Treball per intentar una conciliació que evités la vaga sense que es produís cap acord, segons fonts del departament de Treball.
La vaga s’ha convocat contra l’empobriment dels treballadors de Catalunya amb la reducció dels seus drets laborals i socials, contra la precarietat laboral i finalment com a protesta contra la norma estatal que ha facilitat la deslocalització de les seus de les empreses catalanes fora del Principat. Per contra Foment considerava que aquestes motivacions són un subterfugi per a una mobilització de tipus polític i no social.
Pel que fa als serveis mínims, no hi ha controvèrsia perquè els van pactar en el seu dia en un acord dels denominats ‘en fred’ que evita controvèrsies de darrera hora.
La vaga general convocada per I_CSC té el suport també de la Intersindical Alternativa de Catalunya, (IAC), on pertany USTEC, el sindicat majoritari a l’ensenyament públic. També hi ha compromís de la Coordinadora Obrera Sindical (COS). En el cas de CGT, no hi ha un acord de conjunt,, perquè aquest sindicat té una estructura assembleària que fa que les adhesions es facin empresa per empresa o territori per territori. Els àmbits del Priorat i de Ponent si han sumat, així com el sector del metall i l’ajuntament de Barcelona, també hi ha suports significatius com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), entre altres.
Sigui com sigui, en ser una vaga general tots els treballadors que s’hi vulguin sumar ho poden fer en virtut del dret constitucional de vaga, amb independència de la posició del seu comitè d’empresa o del que recomanin les diverses organitzacions sindicals.
Cal dir que CCOO i UGT de Catalunya han decidit no sumar-se a l’aturada i en canvi convoquen a diverses mobilitzacions i concentracions davant dels ajuntaments i dels locals dels seus respectius sindicats. Això no obstant, els sectors ideològicament més propers a l’independentisme de les dues organitzacions han indicat que se sumaran a la protesta. L’acció es fa contra l’empresonament de part del govern de la Generalitat, dels líders de l’ANC i Omnium i contra l’aplicació de l’article 155 que ha suposat la intervenció de la Generalitat des del Govern central.